MEMPERKASA KERJAYA GRADUAN PENGAJIAN ISLAM

MEMPERKASA KERJAYA GRADUAN PENGAJIAN ISLAM

SIRI 1:KERJAYA DI BIDANG PENULISAN DAKWAH

OLEH:

RUZAIN SYUKUR B MANSOR

ruzainsyukur_mansor@yahoo.com

akademipenulisbebas.wordpress.com

B.A. Hons Pengajian Ilmu Wahyu UIAM

”Pengajian Islam?, tak susah dapat kerja ke nanti?, ada peluang kerjaya ke?”, begitulah beberapa rungutan segelintir masyarakat terhadap situasi semasa graduan Pengajian Islam menelusuri pasaran kerjaya.Ianya hanya suatu polemik sosial yang masih menjadi duri di dalam daging di dalam masyarakat di Malaysia.

Ada yang mengatakan graduan Pengajian Islam tiada daya penarik, kurang berkemahiran serta tidak mampu berdaya saing di dalam pasaran kerja.Sebenarnya andai ditelusuri dengan mendalam, graduan Pengajian Islam mampu maju sehingga ke peringkat membina peluang kerjaya sendiri.Cumanya halangan mental (blok mental) yang mendalangi minda mereka menyebabkan hanya kerjaya seperti pendidik dan pegawai agama menjadi pilihan.

Anda minat menulis? Kerjaya di bidang penulisan sebenarnya amat-amat memerlukan tenaga dan kepakaran graduan Pengajian Islam.Mengapa anda perlu menulis?.Kuasa penulisan mampu merubah sebuah kehidupan malah boleh mencetuskan suatu fenomena dan inovasi baru andainya dicorakkan dengan penuh rencah dan nilai tambah tersembunyi.Apalah erti ilmu yang tinggi menggunung andainya tidak dikongsi dengan ummah.

Peluang

Syarikat penerbitan buku memerlukan editor yang mempunyai kepakaran di dalam bidang berteraskan ilmu-ilmu Islam.Buku-buku agama di bidang usuluddin, tafsir, Fiqh memerlukan editor yang ternyata pakar di bidang tersebut.Kepakaran inilah diterjemahkan oleh editor agama bagi memastikan kesahihan fakta dan hukum termasuk nilaian dalil yang tepat .Dakwah melalui penulisan juga sebahagian daripada unsur penting penyebaran Islam.

Editor agama prolifik biasanya memulakan kerjaya sebagai penulis artikel bebas di majalah dan akhbar, sebelum terjun secara serius ke dalam bidang editorial dan penghasilan karya.Umum mengetahui ramai graduan Pengajian Islam seperti saudara Mohd Noor Tahir , Dr Tengku Ahmad Zaki Engku Alwi, Dr Juanda Jaya, Ustaz Maszlee Malik dan ramai lagi penulis buku dakwah berkaliber yang telah menghasilkan karya berunsur dakwah untuk tatapan umum.

Bagi yang ingin berjinak-jinak dengan dunia penulisan, buku karya Saudara Zamri Mohamad bertajuk Cari Duit Mudah Sebagai Penulis Bebas terbitan PTS Professional Publishing Sdn Bhd banyak memberikan idea untuk memulakan kerjaya berdakwah melalui dunia penulisan.Buku ini mengupas persoalan mengapa anda perlu menjadi penulis serta menceritakan secara ringkas tentang aspek penting pencarian idea, penulisan, penyuntingan dan penerbitan sesuatu artikel.

Manakala Buku karya Saudara Nazrul Samsudin terbitan MNS Infobiz Consultancy bertajuk Buat Duit Dengan Terbit Buku Sendiri menyingkap proses penulisan , percetakan dan penerbitan secara sendiri tanpa melalui syarikat penerbitan.Graduan Pengajian Islam mampu untuk menerbitkan buku dan karya sendiri andai mempunyai sedikit modal serta perkongsian pintar dengan rakan kongsi yang turut sama mempunyai fikrah dakwah.

Bagi yang ingin memulakan gerak langkah sebagai penulis bebas di majalah dan akhbar, mulakan artikel anda mengenai isu semasa dan dakwah.Hantarkan artikel kepada editor majalah dan akhbar pilihan anda melalui ruangan komen pembaca, isu semasa, komentar, komen pembaca.Penerbitan majalah bagi isu-isu tertentu bergerak sebulan atau dua bulan awal daripada bulan sepatutnya.Contohnya penerbitan untuk isu Hari Guru di Bulan Mei mungkin telah dimulakan proses penerbitannya di Bulan April atau lebih awal dari itu.jadi persiapkan artikel anda dan di hantar kepada pihak editorial majalah untuk isu ini seawal Bulan Mac atau April.Manakala artikel dakwah di akhbar harian boleh dihantar mengikut perkembangan isu semasa.Contohnya di dalam kita meraikan hari pekerja, mungkin saudara boleh mengenegahkan artikel yang berkaitan dengan kerja sebagai ibadah, kepentingan niat dan pekerjaan dan lain-lain lagi. Untuk tujuan penghantaran artikel, sila semak alamat e-mail editor di ruangan editorial untuk mendapatkan komen editor majalah.Email atau poskan artikel anda kepada editor untuk dinilai.Mungkin ada editor yang sudi untuk mengenengahkan artikel anda untuk tatapan umum.

Rencah kehidupan Dunia penulisan sedikit sebanyak dicoretkan melalui blog peribadi penulis akademipenulisbebas.wordpress.com di mana catatan suka duka meneroka dunia penulisan dicoretkan sebagai perkongsian rakan-rakan yang lain.

Semoga perkongsian tersebut mempu membuka mata rakan-rakan graduan yang masih mencari arah di dalam dunia kerjaya bahawa dunia penulisan ini mampu menjadikan anda majikan dan pekerja kepada diri anda sendiri.Secara tidak langsung anda mampu berdakwah walaupun dengan mata pena.

Advertisement

One Response to MEMPERKASA KERJAYA GRADUAN PENGAJIAN ISLAM

  1. Johanna says:

    I’m not sure why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll
    check back later and see if the problem still exists.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: