Ayuh Guru Mari Menulis!

Berikut disiarkan artikel yang didapati daripada www.bharian.com.my khusus buat bakal-bakal penulis warga pendidik

 

Timur: Guru disaran terbit buku akademik

KUANTAN: Guru di negeri ini disaran berusaha menerbitkan buku bagi memberi lebih peluang kepada golongan pelajar mendalami apa juga ilmu akademik.

Buku yang dihasilkan oleh guru dianggap lebih tepat dan sesuai untuk digunakan golongan pelajar kerana hasil tulisan diperoleh daripada pengalaman sebenar.

Pengarah Pelajaran Negeri, Abdul Aziz Abdul Latiff, berkata buku yang ditulis oleh guru mempunyai nilai tersendiri terutama dalam segi istilah digunakan serta kandungan.
Beliau berkata, untuk menerbitkan sebuah buku terutama membabitkan buku yang berkaitan peperiksaan, guru bukan saja berpengalaman tetapi juga perlu banyak membuat kajian.

“Apa yang tulis perlu tepat dan lengkap mengikut garis panduan ditetapkan pihak berwajib bukan hanya seperti melepas batuk di tangga sehingga menimbulkan kekeliruan kepada pelajar.

“Buku yang bermutu akan memberi kesan yang mendalam dari segi pencapaian serta prestasi terutama kepada pelajar yang akan menduduki peperiksaan.

 

Saya yakin keputusan peperiksaan akan terus meningkat setiap tahun jika pelajar dibekalkan dengan buku yang berkualiti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Perkampungan Penulis Muda Sekolah-Sekolah Peringkat Kebangsaan di De Rhu Resort, Balok, dekat sini, semalam.

Turut hadir Penolong Pengarah Kokurikulum Jabatan Pelajaran Negeri, Amir Mohammad Abu Bakar.

Seramai 100 pelajar seluruh negara menyertai program selama lima hari itu, termasuk dua penulis terkenal Faizal Tehrani dan Saifulizan Yahya berkongsi pengalaman dengan peserta.

Pada majlis berkenaan, Abdul Aziz turut melancarkan dua antologi cerpen yang ditulis oleh guru, Mohd Azli Lee Abdullah dan Sharunizam Abdul Talib.

Abdul Aziz berharap perkampungan penulis muda yang diadakan setiap tahun ini berupaya melahirkan lebih ramai golongan penulis muda tanah air.

“Ilmu serta pengalaman yang diperoleh sepanjang program ini diharap memberi kelebihan kepada pelajar untuk berjaya dalam bidang penulisan yang diminati. Peluang keemasan menyertai program ini perlu direbut oleh pelajar,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: