CABARAN DAN USAHA MEMARTABATKAN PROFESION PERGURUAN

CABARAN DAN USAHA MEMARTABATKAN PROFESION PERGURUAN

SEMPENA SAMBUTAN HARI GURU 2008

 

OLEH:

RUZAIN SYUKUR B MANSOR

ruzainsyukur_mansor@yahoo.com

 wacanasyukur.wordpress.com

akademipenulisbebas.wordpress.com

B.A. Hons Pengajian Ilmu Wahyu UIAM

          

Tanggal 16 Mei setiap tahun merupakan hari istimewa buat semua warga guru.Bukannya mengejar dan mengharapkan pengiktirafan serta sanjungan melambung , namun sambutan Hari Guru biasanya dilaksanakan dengan penuh simbolik bagi menghargai jasa dan pengorbanan pendidik yang setia membangun jiwa memacu kecemerlangan modal insan.

 

Kita masing-masing pastinya mempunyai seribu satu nostalgia indah bagaimana insan guru diraikan dengan cara tersendiri.Menyingkap memori lama, pasti kita teringat bagaimana sajak-sajak dibacakan untuk mereka, bingkisan dan hadiah dititipkan untuknya walaupun ianya tidak dapat membalas segala pengorbanan yang telah ditaburkan.Bayangkan dunia ini tanpa guru yang mengajar kita membaca dan menulis? Mampukah kita menongkah arus membangun diri?

 

Cabaran

Ada relevannya mengapa guru Malaysia harus diberi pengiktirafan.Guru kini diasak dengan cabaran yang pelbagai memerlukan mereka terus kekal di dalam arus globalisasi.Konsep langit terbuka banyak mendedahkan pelajar masakini dengan pelbagai perkara samada yang membawa kebaikan ataupun keburukan.Rela atau tidak, guru bertindak sedaya upaya untuk menyeimbangkan keperluan perkembangan minda pelajar agar kekal mengamalkan nilai dan jatidiri serta mengamalkan tatasusila mulia adab ketimuran .

 

Di tengah-tengah kesibukan menjalankan tugas asasi merancang dan melaksanakan sesi pengajaran dan pembelajaran , janganlah dilupakan ada insan guru  yang bersengkang mata menelaah pelajaran demi mengejar segulung ijazah untuk meningkatkan kerjaya di bidang perguruan.Begitulah tabahnya guru-guru yang gigih berusaha menyambung pelajaran ke peringkat Ijazah pendidikan , malah ada di kalangan mereka yang kini bergelar calon sarjana dan Phd.

 

Ini tidak termasuk dengan pengorbanan masa  guru menjalankan aktiviti pengembangan bakat dan potensi pelajar melalui pengendalian kejohanan sukan, syarahan, karnival pendidikan  di peringkat sekolah sehinggalah kebangsaan.Segalanya demi ingin melihat modal insan yang dilahirkan seimbang dari segi ilmu, kemahiran dan sikap yang positif serta potensi yang mampu melonjak kecemerlangan diri.Pengorbanan tersebut menuntut komitmen masa, wang ringgit dan tenaga yang tidak ternilai di samping tidak meminggirkan tugas asasi mereka di bilik darjah.

 

Ketika berada di sekolah, merekalah ibu dan bapa kepada anak-anak kita.Mengajar, mengendalikan aktiviti, membawa  pelajar menyertai aktiviti kokurikulum ke sekolah berhampiran malah menghantar pelajar ke klinik apabila berhadapan dengan saat-saat kecemasan.Begitulah erti keperihatan seorang guru.

 

Apalagi berhadapan dengan seribu satu karenah anak murid yang kini tampil dengan pelbagai keadaan.Isu-isu disiplin dan salah laku pelajar seperti buli umpamanya membuatkan guru kini lebih tertekan dan sentiasa menghadapi risiko kecederaan murid akibat amarah remaja yang tidak ketentuan.Mampukah guru untuk memperhatikan setiap perlakuan anak-anak kita bagi setiap saat dan detik?.Itulah sebabnya timbul cadangan pemasangan CCTV di sekolah bagi memantau pergerakan para pelajar.Namun persoalannya selesakah kita berada di bawah pengawasan 24 jam CCTV? .Ia nyata menghilangkan privacy dan hak individu untuk bebas hidup tanpa dikawal dan diperhatikan.

 

Begitulah sedikit sebanyak daripada rentetan cabaran guru-guru di alaf baru.Adakalanya mereka mengeluh akibat pengorbanan yang sering disalah erti oleh pihak-pihak tertentu.Adakalanya juga mereka berdepan dengan risiko prasangka pihak tertentu.Justeru, tema Perayaan hari Guru kali ini ’Guru Cemerlang Negara Terbilang’ memberikan semangat baru dengan pengiktirafan jasa guru membangun modal insan ke tahap cemerlang lantas menyumbang kepada negara terbilang.

 

Memartabatkan Profesion Perguruan

 

Warga guru juga pasti berasa bertuah kerana agenda memartabatkan profesion perguruan menjadi salah satu dari teras Pelan Induk Pembangunan Pendidikan (PIPP 2006-2010) Kementerian Pelajaran Malaysia.Usaha ini membawa kepada naik taraf maktab perguruan kepada Institut Pendidikan Guru (IPG) dimana institusi yang melahirkan guru berkualiti ini melahirkan guru berijazah melalui  Program Khas Pensiswazahan Guru (PKPG), Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan (PISMP), Program Berkembar Praperkhidmatan (B.Ed TESL) dan Program Bahasa-Bahasa Antarabangsa.

 

Merujuk kepada PIPP, teras Memartabatkan Profesion Perguruan ini, menggariskan usaha pemantapan latihan perguruan, memantapkan kerjaya guru, penambahbaikan persekitaran kerja dan kebajikan serta pemantapan perancangan dan pengurusan sumber manusia   sebagai strategi memperkasakan kerjaya perguruan.

 

Di bidang latihan perguruan, pemantapan profesionalisme keguruan dengan memberi latihan dalam aspek pedagogi, kokurikulum, ICT, penyelidikan amat-amat diperlukan bagi memastikan kelangsungan profesionalisme seorang guru cemerlang.

 

Manakala Menambah baik penjawatan guru serta peluasan kenaikan pangkat untuk Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah  di Kementerian Pelajaran Malaysia / Jabatan Pendidikan Negeri / Pejabat Pelajaran Daerah merupakan strategi usaha mengembangkan kerjaya perguruan .Sekurang-kurangnya guru-guru mampu untuk melonjakkan kecemerlangan diri dengan peluang peluasan kerjaya yang disediakan.

 

Manakala bagi memantapkan perancangan dan pengurusan sumber manusia, beberapa strategi dirancang melalui PIPP iaitu:

 • Mewujudkan kerjasama dengan IPT tentang latihan guru
 • Memantapkan mekanisme unjuran guru
 • Menambahbaik sistem maklumat guru

 

Kelancaran sistem pengurusan sumber manusia mampu melancarkan usaha memartabatkan profesion perguruan .Manakala pengurusan maklumat dan   sistem pengkalan data yang mesra pelanggan dan efektif akan memudahkan segala urusan pengurusan profil dan rekod serta pembangunan kerjaya guru-guru.

 

Namun, walau apapun usaha kementerian Pelajaran untuk memartabatkan profesion perguruan, individu insan gurulah terlebih dahulu yang harus melonjakkan dirinya menuju ke arah kecemerlangan .Perancangan pengembangan diri dan kerjaya yang dirancang mengikut kemampuan  mampu melonjakkan  insan guru ke arah kecemerlangan dan kerjaya seterusnya membangun masyarakat menuju ke arah  negara yang terbilang.

 

Selamat hari Guru

’Guru Cemerlang Negara Terbilang’

 

 

Penulis merupakan graduan Pengajian Ilmu Wahyu , UIAM dan kini bertugas sebagai Guru j-QAF di SK Sawah Sempadan Tg karang

 

Sebarang perkongsian ilmu boleh di email kepada ruzainsyukur_mansor@yahoo.com atau blog peribadi  di wacanasyukur.wordpress.com

 

 

 

 

 

Advertisement

54 Responses to CABARAN DAN USAHA MEMARTABATKAN PROFESION PERGURUAN

 1. latipah says:

  erm terima kasih ek.. saya mintak kebenaran nak copy rencana ini untuk membuat asgment sal profesion keguruan…

 2. ruzainsyukur says:

  harap dapat quote nama penulis sebaiknya dapat moga memberi manfaat
  syukur
  akademipenulisbebas.wordpress.com

 3. nurjannah says:

  Assalamualaikum sdra Ruzain,

  Tahniah kerana berjaya melontarkan idea yang bernas. Di sini saya ingin meminta kebenaran saudara untuk mengambil isi-isi penting ttg tajuk ini. saya akan menulis sumbernya daripada saudara. saya harap saudara membenarkannya

  Terima kasih.

 4. ruzainsyukur says:

  waalaikumussalam.

  Silakan untuk dikongsi bersama dan quote nama penulis sebaiknya

  Syukur

 5. yaNn99 says:

  thanks 4 sharing…
  mintak kebenaran ambik eh..nak wat assgmnt ilmu pendidikan

 6. saniy says:

  syabas…
  mohon kebenaran guna rencana utk tugasan pkpgb

 7. dayang nurhidayah says:

  salam..info yg bersesuaian dgn dunia pndidikan. saya mnta izin utk rujuk sbg kajian ilmu pendidikan.. terima kasih…

 8. ummu_naufal says:

  slm…saya juga nak minta izin untuk copy isi2 penting untuk esaimen kissm. tq..

 9. ruzainsyukur says:

  silakan demi dunia pendidikan yang bersinar

 10. ct khadijah says:

  semoga m’dpt keizinan utk m’ambil isi2 pnting sbg bhn asgmnt.teruskn b’giat dlm bidg penulisan agar dpt d mnfaatkan oleh para pendidik yg lain.

 11. ptppkg says:

  setelah sekian lama, baru terjumpa hasil nukilan sedara. tahniah dan syabas kerana ada yg dpt menmanfaatkan penulisan sedara. saya yg telah didik oleh guru, lebih istimewa lagi kedua ibubapa juga guru yg meminta saya meneruskan legasi mereka. sebaliknya bagi saya, jgnlah anak2 mengikut langkah sama. dimana silapnya.

 12. ummie says:

  tahniah… nukilan yang amat terkesan di hati sanubari saya dan moga begitu jua kepada seluruh warga guru yang sentiasa berkhidmat demi anak bangsa tanpa mengenal erti jemu… mohon keizinan untuk menggunakan nukilan saudara dalam tugasan saya. tq

 13. s0ffea says:

  salam..saya nk mtk izin ambk poin2 pntg utk xment ttg profesion pgruan..moga rencana ini mberi manfaat kpd semua.tq

 14. zaidatul says:

  assalamualaikum..tahniah di ats pnlisan saudara yang amt berguna..di sini saya ingin meminta izin menggunakan hasil penulisan saudara bagi membantu menyiapkan assgment saya..

 15. baiyah says:

  tahniah saudara dengan hasil penulisan yang penuh bermakna ini. minta izin untuk menggunakannya bagi bahan assignment IP…terima kasih

 16. fidah says:

  salam..cikgu, sya nak copy artikel ni..sbg rujukan untuk assignment sya..insAllah jasa cikgu Allah saja yg boleh membalasnya..syukran

 17. hidayah says:

  salam..nk mnx izin copy sbagai rujukan.trima kasih bnyak2..

 18. Dhaneswry says:

  Salam. Boleh saya menggunakan artikel ini untuk assignment. Saya ingin mengambil beberapa isi.

 19. safira says:

  salam..
  sy mnta izin copy ye..

 20. yatikawi says:

  Salam.mohon izin untuk dibuat rujukan

 21. norma says:

  salam… sya nak minta kebenaran copy artikel ni..sbg rujukan untuk assignment sya

 22. mimi says:

  terima kasih,info ini amat berguna utk saya…

 23. mahani says:

  Assalamualaikum …Nak fllw blog n minta izin nak ambil bahan untuk pengajian .

 24. nazmi says:

  Lontaran idea penulisan saudara amat bernas sekali sebagai ilmu dalam dunia pendidikan hari ini.

 25. Noor Azlin says:

  Assalamualaikum,
  Boleh saya berkongsi maklumat ini untuk rujukan tugasan?

 26. eja says:

  Salam saudara Ruzain,izinkan saya menyalin maklumat sebagai pembantu penyempurnaan tugasan saya?

 27. bad says:

  saya juga minta izin tuk wat rujukan..

 28. hana says:

  assalam en..saya nk minta izin copy info sbgi rujukan nk wat asgmnt ttg isu profesion guru..

 29. salam..mohon syer erk..syukran..=)

 30. cz sye prlu sangat maklumat ni untk buat rjukan..harap dibenarkan,

 31. kakak says:

  terima kasih. selepas baca naskah tuan dapat idea untuk mula menulis. minta izin perkembangan idea tuan.

 32. Umieza Azman says:

  Assalamualaikum..terima kasih byk2 atas perkongsian yang amat bermakna. Izinkan saya copy.

 33. Azni says:

  Mohon muaturun untuk KKP. Tq

 34. hana says:

  mohon untuk mengambil maklumat yang ada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: