BUDAYA BERKELANA DAN MENULIS…

Assalamualaikum..

 

Biasanya di hujung-hujung tahun ini ramai yang mengambil kesempatan untuk bercuti dan melancong merehatkan minda.Di kalangan penulis juga ianya peluang untuk mencari idea baru agar terus segar.Tidak mustahil juga program retreat diadakan di pusat peranginan dengan harapan kesegaran udara dan keindahan persekitaran mampu merangsang minda.

 

Budaya berkelana dan menulis cerita dan pengalaman yang dilalui memang suatu hasil karya yang menyeronokkan untuk di baca.Apatah lagi perjalanan sehebat perjalanan mengerjakan haji misalnya dapat ditatap oleh rakan-rakan yang lain.Pengalaman yang dicatat apatah lagi dibukukan pasti sehebat potret yang diletakkan cantik di dalam album.Diambil , dilayari untuk mengenang kembali detik-detik manis ketika bermusafir di tempat orang.

 

Saya pernah mendengar suatu temuramah di rancangan Duniaku Buku terbitan Radio ikim yang ketika itu membicarakan Buku Travelog Haji:Mengubah Sempadan Iman Karya indah Muhd kamil Ibrahim.Ceritanya penuh minat, daripada seolah-olah belum sampai seru untuk ketanah suci, tetapi apabila dijemput Allah ke Tanah Suci makkah dan Madinah segalanya berubah katanya.

 

Pengalaman suka duka ketika dan sebelum menunaikan haji diceritakan dengan penuh minat.Pengalaman seronok sedih perjalanan haji dihebahkan kepada ramai sehingga buku ini menjadi laris untuk dibaca.Semua yang telah mengerjakan haji pasti punyai pengalaman tersendiri.Tetapi tidak semua yang sanggup mencoretkan pengalaman hebat untuk dikongsi bersama.

 

Sewaktu saya mengajar Al-Qur’an kepada anak-anak sebuah keluarga tahun lepas, saya juga menjadikan buku cerita perjalanan haji untuk diceritakan kepada anak-anak murid saya selepas habis pengajaran al-Qur’an.Sengaja saya memilih buku tersebut sebagai bahan mengisi minda kami dan nyata ia memotivasikan.catatan pengalaman menjadikan anak-anak mendengar penuh minat.

 

Saya sempat berkelana ke Langkawi baru-baru ini.Rupanya bagi penulis, sekali sekala harus merehatkan minda buat seketika, memulihkan semangat di samping mencari idea baru.Hasilnya kesegaran minda   lalu, dalam masa sehari pulang dari bercuti, saya sempat menyiapkan 4 arrtikel ekspress berkenaan dengan Hijrah , telah saya kirimkan untuk pertimbangan editor majalah untuk disiarkan.Kesesakan minda adakalanya memeningkan.benarlah minda yang lemah akan menghasilkan fizikal yang lesu.Segalanya memerlukan makanan.Makanan minda iman dan rehat yang cukup. Bacaan yang hebat lantas mencerna minda untuk penghasilan penulisan yang bermutu.

 

Budaya kelana dan menulis ini bagus juga untuk kita wujudkan .Terutamanya perjalanan agung , berliku sesuai untuk paparan kepada umum.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: