MENANTI PENUH DEBARAN..

assalamualaikum.. Hari ini aku menulis lagi.Tiada erti putus asa akhirnya menerbitkan kegembiraan.Baru usai aku menanamkan motivasi kepada seorang bakal penulis bebas yang sukar untuk menembusi minda editor.Menjadi penulis bebas ada tekniknya.Berikut diperturunkan beberapa tips berguna untuk menjadi penulis bebas.

 

Penulisan artikel dikenalpasti ada dua bentuk utama iaitu:

1.Penulisan umum untuk sekadar perkongsian dengan massa
2.Penulisan untuk menambah pendapatan

Penulisan di akhbar lebih kepada jenis penulisan perkongsian.Adakalanya pihak akhbar memberi honorarium ada sesetengahnya tidak memberi sebarang bayaran.

Tetapi artikel yang tersiar di majalah biasanya dibayar honorarium diantara RM 120-RM 200 mengikut penilaian editor.

Untuk memudahkan saudara-saudari memahami proses yang panjang ini , elok saya berikan sedikit tips.

1.kenalpasti genre dan area penulisan anda.Artikel saya fokus kepada bidang  Pendidikan, Pendidikan Islam, dakwah, teknologi maklumat

2.Fokus kepada satu atau dua bidang penulisan sahaja buat sementara waktu.

3.Baca beberapa majalah yang bersesuaian dengan bidang penulisan anda.Katakan anda minat berkenaan sains, bacalah majalah kosmik DBP.Sekiranya bidang penulisan anda berkenaan dengan pendidikan bacalah majalah Pendidik.

4.Bina hubungan yang baik dengan editor majalah. Dapatkan e-mail editor di ruangan editorial majalah dan cubalah menghantar e-mail memperkenalkan diri dan bertanyakan apakah isu untuk bulan-bulan akan datang untuk anda tulis.

5.Namun sesetengah editor memang mempunyai kolumnis atau penulis tetap untuk ruangan di dalam majalah,namun teruskan mencuba.

6.Cuba kenalpasti isu semasa dan tulis seberapa banyak mungkin artikel tentang isu tersebut.katakan isu hari guru, tulis seberapa banyak artikel yang boleh dan e-mail kepada  editor majalah berkaitan.

7.Dapatkan seberapa banyak e-mail editor majalah.Dan e-mail artikel anda kepada editor tersebut.

8.Jangan hantar artikel yang sama kepada editor berlainan.Anda akan diblack list kerana menyalahi etika.

9.Peringatan.Penerbitan majalah bergerak dua bulan lebih awal daripada bulan majalah dikeluarkan.Contohnya Edisi Bulan Mei sudah dimulakan penulisan dan susun atur artikel seawal bulan Mac lagi.Seandainya anda ingin menghantar artikel berkenaan hari guru (Bulan Mei), pastikan artikel anda sampai ke meja editor seawal bulan Mac.

10.Hantarkan bersama profil diri anda mengandungi kelayakan anda , minat dan senarai penulisan yang pernah tersiar jika ada.Email artikel anda ke e-mail editor bersama dengan profil diri anda untuk editor mengenali diri anda.

11.Saya sarankan anda menghantar artikel yang pelbagai tetapi berfokus kepada satu-dua isu kepada editor majalah yang bersesuaian .dapatkan e-mail mereka daripada ruangan editorial majalah.

12.Bersabar menghadapi penolakan.Saya mengambil masa yang agak lama juga untuk menembusi saringan editor.Tetapi bila sudah dikenali, editor menghubungi kita kerana inginkan artikel .

Teruskan berhubung untuk saling berbincang

Ruzain Syukur Mansor
akademipenulisbebas.wordpress.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: