bedah siasat buku bercinta sampai ke syurga Abu Saif

Assalamualaikum..

 

Teruja Jumaat lalu, apabila dapat bertemu dengan Ustaz Hasrizal, penulis buku Bercinta Sampai Ke Syurga.Ustaz Hasrizal sebenarnya senior saya ketika di SMA Izzuddin Shah Ipoh suatu ketika dahulu.

 

Buku Bercinta Sampai Ke Syurga merupakan kesinambungan buku Bestseller Aku Terima Nikah karya Abu Saif  yang dikenali melalui blognya saifulislam.com

 

Membaca buku dakwah ini seolah-olah bercerita dan mendengar cerita daripada Ustaz Hasrizal sendiri.Persoalan cinta sebelum berkahwin, sesudah kahwin, budaya couple diulas cukup harmoni sesuai dengan pengalamannya sebagai Imam Belfast suatu ketika dahulu.Pernah menjadi kaunselor di IJN juga pasti mendedahkan penulis dengan pelbagai karenah dan kisah manusia.lantas diterjemahkan segala pengalaman dan cerita kisah jodoh dan pertemuan manusia.Unsur dakwah dan tarbiah akan turut diseiringkan dengan setiap kupasan cerita .

 

persoalan tangungjawab suami dan isteri, perbezaan lelaki dan perempuan dikupas dengan menarik tanpa mengguris mana-mana hati.

 

Tidak keterlaluan untuk mengatakan bentuk buku dakwah sebegini iaitu gaya penceritaan santai merupakan gaya buku yang mula mendapat tempat di mata anak-anak muda zaman ini.

 

Bercinta di alam kampus? bolehkah bercinta sebelum kahwin? Bapa ideal ibu mithali? bercinta mengapa tidak berkahwin?

 

Bagi yang ingin berumahtangga, nah! ini buku bagus untuk ditelusuri.Bagi yang sudah berkahwin, mempunyai anak pula tu, buku ini bagus untuk muhasabah tanggungjawab masing-masing.

Remaja dan belia khususnya menjadi target utama membaca buku ini.Manakala ibu-bapa , suami isteri juga harus memiliki buku travelog dakwah hebat ini.

Jadi, apa tunggu lagi dapatkan di Pesta Buku PWTC secepat mungkin.Buku terbitan Galeri Ilmu ini pasti menjalar ke toko-toko buku sekitar seluruh negara.Selamat menbaca!

 

Ruzain Syukur B Mansor

akademipenulisbebas.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: