budaya takpa

 

“Assalamualaikum abang Syukur.

Halim di sini. Menulis dari Keramat. Wah, tak sangka minat menulis abang sangat mendalam. Tak sampai satu hari selepas berbengkel dah menulis dalam blog.

“Abang Syukur pernah menulis buku ke sebelum ni?
Dah berapa lama terlibat dalam dunia penulisan?”

 

Itu Komen saudara Halim, rakan sekumpulan saya dengan saya ketika menghadiri bengkel Penulisan bersam Prof Umi di UIA baru-baru ini.Kami berada di dalam satu kumpulan seramai empat orang diberikan suatu tugasan.Kami diminta untuk mengembara tanpa dibenarkan bersuara sesama ahli ke suatu kawasan.Observasi dengan memaksimumkan penggunaan deria termasuk deria keenam diperlukan.

 

Situasi 1:Sebuah keluarga , seorang anak, ibu dan anak bujangnya

Situasi 2:tagline “stick no bill di hadapan Bank Muamalat

Situasi 3:Keadaan dinding bersebelahan Bank Muamalat yang mempunyai kesa tampalan iklan

Situasi 4:Tagline “Beware!This is CCTV monitored area”

Situasi 5:Seorang mahasiswa daripada China memberi salam

 

Semua yang diperhatikan tadi dikumpulkan menjadi sebahagian daripada hasil kembara sang penulis .”Itu kaedah Mencari idea apabila kebuntuan”, kata Prof Umi.

 

Lantas idea asas tadi dikumpulkan di bawah satu kategori.Saya namakan ia untuk berada di bawah topik “budaya takpa sudah meresap ke Taman Ilmu dan Budi”.

 

Selanjutnya idea itu saya kembangkan menjadi sebuah catatan travelog yang mengundang komen daripada ahli kumpulan.”Bagus! ada unsur nilai mendidik yang ingin disampaikan”, kata salah seorang daripada ahli kumpulan.

Pulang sahaja ke rumah terus saya tuliskan entry bertajuk Budaya Takpa Cuba Meresapi Taman Ilmu dan Budi kedalam blog ini.Idea datang memerlukan rangsangan terhadap minda.Sementara kembara seorang penulis akan meningkatkan tahap kesedarannya terhadap keperluan penulisan.

 

Unsur nilai sememangnya amat perlu di dalam setiap penulisan.baik cerpen, novel mahupun artikel.Jangan hanya menulis tanpa meletakkan niat untuk berdakwah.Setiap pesanan samada secara langsung atau tidak melalui tulisan anda merupakan suatu usaha dakwah.Jadi, berikan nilai kepada penulisan anda.

Dan jangan lupa kembara penulis meningkatkan tahap kesedaran penulis terhadap sesuatu perkara..mengembara dan lihatlah alam ini…

 

Ruzain Syukur Mansor

www.akademipenulisbebas.wordpress.com

Advertisement

2 Responses to

 1. Assalamualaikum warahmatullah,

  Saudara Ruzain…

  Teruskanlah menulis, wahai anak muda… Umat memang memerlukan ramai anak muda seperti saudara…memupuk nilai murni dan memberi peringatan…

  Moga tercapai segala yang dicita-citakan…Amin

 2. ruzainsyukur says:

  Shukran..
  terima kasih Prof atas bimbingan, harap terus kiranya memberikan bimbingan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: