BEREHAT SEBENTAR UNTUK MUHASABAH DIRI..

Assalamualaikum..

Sedar tak sedar, blog akademipenulisbebas kini sudah mencecah 10 000 hit.Kali pertama berblog dahulu, hati bertanya, ada ke pembaca yang sudi membaca blog saya ni?.Tetapi alhamdulillah, ianya diterima baik dengan komen-komen yang membina daripada rakan-rakan bloggers.

Ada guru, ada bloggers, ada rakan lama, buat kalian, terima kasih kerana terus mendorongku untuk terus berkarya.Peranan blogstat juga banyak mengajar saya mendapat respon mengenai siapakah pelayar entry-entry, dan entry yang manakah menjadi ikutan terbanyak para pelawat.

Itu penting bagi mengelakkan bloggers hanya syok sendiri.Sekurang-kurangnya saya tahu bahawa antara carian terbanyak pelawat yang singgah ke blog saya berlegar dalam isu pendidikan, perguruan, penulisan bebas, j-QAF, artikel, majalah, guru, dakwah, berdakwah di sekolah dan sekategori dengannya.

Lantas, entry berkaitan dengannya akan terus mendapat tempat di blog ini.Adakalanya feedback rakan-rakan juga dijadikan bahan untuk menulis.

Tahun berganti tahun, azam mungkin berganti, umur pastinya meningkat, bagaimana pula dengan prestasi blog?.Apakah kandungannya semakin berkualiti?.Adakah sama sahaja macam tahun-tahun sebelumnya.Ia juga perlu muhasabah.Orang menilai apa yang kita tulis dan laporkan.Jadi, perbaiki mutu entry, satu peringatan untuk saya .

Apatah lagi apabila ada yang memohon bahan penulisan dan sebahagian entry dimasukkan senagai rujukan assignment mereka.Itu tanggungjawab sosial untuk memberikan buah fikiran dan disumbangkan untuk pembangunan minda.

Ini perihal muhasabah.Jangan hanya berblog untuk kepuasan sendiri.Jadinya nanti syok sendiri.Lebih baik guna diari sahaja!.Itu ingatan untuk diri sendiri.Moga-moga ada peningkatan.Yang baik dipersilakan komen.Yang kurang enak, lagi perlu anda komen.Terima kasih kerana sudi bertamu dan jangan lupa coretkan komen ya!

Ruzain Syukur Mansor

-akademipenulisbebas-

Advertisement

2 Responses to BEREHAT SEBENTAR UNTUK MUHASABAH DIRI..

  1. SUARAJAGAT says:

    tahniah saudara..
    semoga angka 10,000 hits ini menguatkan lagi semangat anda untuk terus menulis

  2. ruzainsyukur says:

    terima kasih saudara.jumlah itu mungkin tidaklah sebesar mana, tapi ia suatu penguat semangat, dari hati untuk semua

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: