TIP URUS KELAB REMAJA MASJID..

Mengurus tidak semudah menulis.Pengalaman sejak di UIAM, terus bersama di bidang dakwah remaja bersama-sama dengan aktivis yang lain.Ia suatu peluang dan ruang untuk sama-sama membangun modal insan.

“Ceramah?, forum?, futsal tiadakah?”, itu antara komen remaja.Komen yang memeningkan AJK masjid.Di beri makan jamuan kambing golek.Pun masih ada yang ‘segan’ nak ke masjid.Bagaimana ya nak menarik minat remaja ke masjid?

“Bro, boleh tolong ayah saya di Sawah Sempadan.Ayah saya AJK masjid, berminat membangun remaja di situ.Harap dapat bantu ..”, itu undangan yang positif daripada seorang senior saya.Dengan harapan dapat sama membangun remaja di kampung yang sempat saya menabur bakti 2007-2009.InsyaAllah akan saya usahakan.

Membangun dan berdakwah remaja memerlukan versatility.Mengajak dengan penuh hikmah.Tidak bergerak dengan forum, di tukar dengan nasyid.Masih tidak berjalan, ajak ke padang bermain bola.Beri 5 minit tazkirah sebelum sepak mula.Gunakan segala ruang dalam aktiviti anak muda untuk selitkan sedikit tazkirah dan pengisian.Jangan sisihkan mereka.Beri perhatian.Memang susah, itu sebabnya perlu kreativiti.

“Tak ramai yang hadir, penat saja kita buat Kem Motivasi di masjid”, rungut seorang AJK Pemuda Masjid.”Promosi kurang agaknya?”, tambahnya lagi.Mungkin mereka sukakan aktiviti berkhemah di Luar.Cuba kem-kem motivasi berhampiran dengan hutan lipur.Ada jungle Trekking, kembara malam, aktiviti lasak menguji fizikal.

“Saya ni baru lagi di lantik sebagai AJK Pemuda masjid, tapi memang tidak tahu apa-apa tentang bagaimana mengurus Kelab Remaja “, itu pengakuan ikhlas.

Jadi?

Saya ada panduannya.

Buku ini di tulis oleh aktivis kepada aktivis.Ditulis berdasarkan pengalaman.Tip Bimbingan jenis program.Tip melaksanakan program remaja.Semuanya dimuatkan bersama.Tip sebelum, semasa dan selepas program turut menjadi kandungan perbincangan.Bonus?.Tip bimbingan menguruskan kelab remaja masjid.Turut dimuatkan perkongsian aktivis dakwah remaja masjid Singapura!.

Sila sms saya Ruzain Syukur di talian 019-2103267 untuk mendapatkan buku ini.

RUZAIN SYUKUR B MANSOR
PENYLIS BUKU TIP URUS KELAB REMAJA MASJID
019-2103267
ruzainsyukur_mansor@yahoo.com

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: