SETABAH HATI IBU..

Pagi itu pagi yang bahagia.Hari Raya Aidil Adha.Tahun 2004.Tapi ada cerita sedih yang ingin kuceritakan.Di saat itu ibu menunjukkan tanda-tanda kesakitan.Kesakitan yang amat sangat.Jelas di wajahnya.Aku kerisauan.Begitu juga yang lain.Apakah ini ujian untuk ibu?

Keadaan menjadi semakin menajdi tidak keruan.Kesakitan ibu tidak terperi.Itu jelas melalui riak di wajahnya.Kami segera bertindak.Ibu segera di bawa ke hospital Sabak Bernam.Entah kenapa hati ini begitu sebak.Risau yang amat sangat.

“Mak di syaki mengalami masalah jantung” ringkas kata-kata cho, abang yang sulung.Tetapi penuh kerisauan.Gawat sekali.

“Patutlah teruk sangat kesakitan yang di alami ibu tadi” hatiku terus bermonolog.

Seketika menanti di penghujung simpang 3, sebuah ambulan laju memecut membawa ibu ke hospital Teluk Intan untuk rawatan lebih rapi.

Keadaan ibu begitu membimbangkan.Perlukan rawatan lanjut.Tidak lama sahaja, ibu bertuah kerana segera menerima rawatan di IJN.Ketika itu aku mengenali apa itu Angiogram.Beratnya rasa hati melihat tubuh ibu lemah menerima rawatan.Pembedahan demi pembedahan.Ibu lemah.Tetapi semangat anak-anak menguatkan semangat.Ibu yang kukenali memang kental semangatnya.

Dipanggil ke ICU dan bilik pembedahan mengiringi pembedahan ibu cukup menggerunkan hati.Lantas doa dan zikir peneman yang setia.Tidak sanggup rasanya melihat ibu mengalami keadaan itu.Namun ,semuanya atas tiket usaha.Ibu redha dengan ujian.Abah juga begitu.Dugaan ke atas ibu, menguatkan ukhuwwah kami adik beradik.

Abah insan yang amat tabah.Di rautnya penuh ketenangan.Doa dan zikir membasahi lidahnya.Di sebalik gelodak hatinya hanya Allah yang tahu.Abah penguat semangat kami menghadapi penderitaan yang di tanggung ibu.

Kami dilahirkan ibu sembilan orang adik beradik.Cho, nyah, alang, uda, andak, anjang, Tam, tih dan Cu.Complete set.Satu ibu tetapi pelbagai perwatakan.Tangisan, ketenangan, doa silih berganti.Aku memilih untuk menjadi si tenang.Jarang menunjukkan tangisan di hadapan yang lain.Aku mahu jadi tabah setabah abah.Sedih tetapi tenang.

2010.Sudah enam tahun peristiwa itu berlalu.Al-hamdulillah pada hari ibu ini, aku masih dapat mendengar suara ibu.Kesakitan di wajah ibu dahulu menjadi nostalgia yang sukar dilupakan.Syukur kehadrat Allah yang memberikan kesihatan kepada ibu.Ibu masih tabah walaupun adakalanya di himpit dengan masalah kesihatan.

Ibu ceria mendengar anak-anaknya berjaya.Menamatkan pelajaran ke menara gading.Ibu ceria apabila di bawa melancong.Ibu ceria melihat telatah cucunda tercinta.

Alhamdulillah..Ibu memang tabah orangnya.Ya Allah, berikan daku ruang untuk aku berbakti sepuas-puasnya kepada ibu dan abah.Aku masih belum puas berbakti kepada mereka.Ibu sumber inspirasiku.Abah contoh tauladan pemimpin.Jelas sekali kepimpinannya.

Moga-moga sifat-sifat mulia ibu, ketabahan ibu dapat kuwarisi.Terima kasih ibu.Terima kasih kerana melahirkanku.Terima kasih kerana menyayangiku.Aku sayang ibu..Sariyah Bt Shahmiran..

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: