AYAH

Seringkali saya mengendalikan program motivasi.Atau melihat rakan-rakan mengendalikan sesi muhasabah.Ibu banyak kali di sebut.Perasaan peserta dibuai kepada penderitaan ibu melahirkan.Kasih dan sayang ibu kepada kita.Ibu insan yang begitu banyak jasanya kepada kita.

Tetapi jarang atau sedikit sangat kita mengingatkan peserta betapa hebat juga AYAH membesarkan kita.Ayah tidak melahirkan kita.Tetapi siapa tahu betapa besar juga jasa ayah menjadikan kita ini manusia berguna.Sanggup bergolok bergadai meredah segalanya demi membesarkan kita.Hebatnya ayah.

Erti kesusahan ayah mencari sesuap nasi, nelayan di tengah laut, petani tidak mampu tergambar di fikiran anak-anak kota.Tayangkanlah klip video petani yang berpeluh-peluh di kebun.Anak-anak di bandar hanya mampu menguap tanpa menutup mulut.Kerana ayah-ayah di bandar kerja di pejabat berhawa dingin.Pakaiannya hebat walaupun poketnya tidak siapa yang tahu ketirisan dan kebocorannya di tengah bulan.Itu semua demi anaknya.

Itu semua kerana anak-anak itu belum bergelar ayah.Cubalah nanti apabila menjadi ayah.Barulah sedar betapa sukarnya mencari sesuap nasi.Cabaran pula hidup di tengah bandar.Kemiskinan bandar di kata orang.Gaji RM2000 belum pasti menjanjikan kehidupan mewah di tengah bandar Kuala Lumpur.Jadi?, ada eksekutif yang bekerja di pejabat hawa dingin di siang hari, tetapi malamnya menjual burger.Menampung belanja susu dan persekolahan anaknya.Siang malam bekerja.

“Itu semua salah ayah.Sibuk sehingga mengabaikan saya” itu luah seorang anak yang baru sahaja di cekup sedang merempit di ibu kota.Bosan katanya di rumah.

Adilkah ayah yang menjadi sasaran?.Adakah duit yang turun dari langit jika ayahmu tidak mencari pendapatan lebih buatmu?.Fikirkan wahai remaja.Tidak wajar salahkan ayahmu.Salahkan dirimu sendiri.Imanmu belum cukup kuat buat menangkis segala keseronokan dunia.Sudah terhantuk baru terngadah.Baru berpijak di bumi yang nyata.Baru teringat ibu dan ayah.Menangislah sehingga keluar air mata darah.Jangan sampai begitu.Berfikir sebelum bertindak.

Apa lagi yang boleh kita katakan.Bersikap adillah kepada ayah.Jangan dipinggirkan.Jangan jadi seperti si Tanggang Moden.Membuang ayah di tepian jalan.Ingat asal dan usulmu.Moga hidup bersendikan agama.Berpaksikan keimanan.Bertunjangkan kasih dan sayang.Cinta kepada Allah.Cinta kepada Rasul.Cinta pula kepada ibu dan ayahmu.

Selamat menyambut hari bapa.Jangan dilupakan ibumu.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: