MENULIS ITU INDAH..PENGALAMAN BARU

“Salam sahabat lama ku ruzain.. Tahniah..tak sangka sahabatku ni punya bakat mnulis yg hebat..nampak gaya,blog ni pasti jadi kunjungan tetapku..byk motivasi dari sini..tahniah lg skali sahabat.-Majid Ishak”

Itu komen terbaru di laman blog akademipenulisbebas saya ini.Blog saya ini dikunjungi oleh sahabat lama.Abdul Majid Ishak.1 kelas sewaktu di Izzuddin Shah dahulu.Dengar-dengarnya sahabat saya ini seorang lawyer.

Dunia penulisan menemukan saya dengan rakan-rakan baru.Malah ada juga rakan-rakan yang terpisah kembali dipertemukan Allah melalui blog ini.

Itu memberi semangat kepada saya.Saat menaip entry ini badan terasa sangat letih.Minda jauh lebih letih.Baru sahaja sampai daripada Seri Malaysia Sepang.Itu bagi menyempurnakan tugas rasmi arahan Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Selangor.Bersama team penulisan, sahabat-sahabat penulis , sempat kami garap manuskrip awal bagi buku Indahnya Islam.

Ustaz Sahrulazmi, mentor saya itu sempat mehitipkan motivasi buat rakan-rakan jurulatih dakwah ketika sesi pembentangan.Bahawa kita ini sebagai guru bukan hanya mendidik, tetapi mengawal dan melihat-lihat aqidah anak didik kita.Apakah mereka bangga menjadi muslim?.Justeru, penulisan santai dakwah kali ini berfokus kepada indahnya menjadi seorang Muslim.Dimana izzahnya dilahirkan sebagai seorang muslim.

Itu pengalaman terbaru saya menulis bersama penulis-penulis yang hebat.Menulis bersama kumpulan penulis YANG RAMAI harus ada sifat tolak ansur yang amat tinggi.Setiap penulis mempunyai gaya berfikir yang tidak sama.Malah gaya penulisan yang berbeza.Tetapi berbeza itu indah.Amat indah.Berkongsi dan memahami.

Saya sempat titIpkan buat rakan penulis, kesediaan diri ketika menulis mempengaruhi hasil karya.Menulis ketika marah, tulisan pasti membingitkan telinga.Menulis ketika sedih, tulisan pasti hambar.Menulis ketika gembira, nanti ayatnya berbunga-bunga.

Justeru, saya perlukan rehat untuk recharge tenaga dan minda.Moga ada catatan baru.Perkongsian seterusnya.Ada 1001 kisah yang ingin diceritakan.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

2 Responses to MENULIS ITU INDAH..PENGALAMAN BARU

  1. yusriwahab says:

    teruskan usaha anda…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: