MANUSKRIP BUKU KEMBARA MINDA SEDIA MENEMUI EDITOR

Al-hamdulillah wa al-hamdulillah.Bagi seorang penulis, menyiapkan manuskrip buku untuk dihantar kepada editor syarikat penerbitan merupakan tugas yang berat.Manakan tidak, cetakan demi cetakan, semakan demi semakan, pemurnian demi pemurnian perlu dilakukan.

Al-hamdulillah, 4 Ramadhan 1431 tanggal yang indah.Tarikh ini manuskrip buku kedua saya bertajuk KEMBARA MINDA siap untuk dihantar ke editor esok hari.Sebuah syarikat penerbitan di Shah Alam akan saya kunjungi.Manuskrip ini sebenarnya merupakan kompilasi artikel yang disusun menjadi susunan buku.Diberi nafas baru agar lebih segar sesuai untuk tatapan semua.

Menghasilkan Manuskrip Kembara Minda tidaklah terlalu sukar prosesnya.Tetapi sebagai penulis separuh masa dan berkerjaya, saya terperangkap dengan percaturan pengurusan masa yang kurang effektif.Namun, saya masih berada di laluan yang masih betul.Tahun ini fokusnya lebih kepada penghasilan buku.Berehat seketika daripada menghasilkan artikel majalah.Al-hamdulillah.Buku Tip Urus Kelab Remaja Masjid kini ditatap ramai.Manakala manuskrip DAKWAH & TEKNOLOGI MAKLUMAT kini tersangkut untuk proses penerbitan.Akhirnya manuskrip Buku KEMBARA MINDA akan memasuki senarai buku yang akan diterbitkan.Jika dua manuskrip ini berjaya diterbitkan, saya akan miliki 3 buku.Hampir kepada sasaran 10 buah buku.

Bagi seorang penulis, debaran menunggu manuskrip diterima untuk diteliti oleh editor merupakan suatu dugaan.Diterima dan ingin diterbitkan oleh penerbit pula suatu proses menunggu yang sangat mendebarkan.

Saya ada sedikit pengalaman untuk belajar bersabar.Menanti dengan penuh kesabaran.Apa yang penting hubungan antara penulis dan editor penerbitan harus berhikmah.

Buku KEMBARA MINDA merupakan antara paparan perjalanan saya dalam dunia penulisan.Ia membawa erti yang cukup besar.Garapan isu-isu pendidikan, dakwah , remaja dan sosial menjadi taruhan sejak bergelar penulis aktif lewat tahun 2006.Moga-moga ia menginspirasikan khalayak pembaca nanti.

Apapun , moga Allah pemudahkan perjalanan manuskrip KEMBARA MINDA menjadi buku.Ini perihal impian saya.Menginspirasikan dan berkongsi dengan khalayak.

Tutup 1 manuskrip KEMBARA MINDA , kini akan mengusahakan pula manuskrip buku terbaru “MENTOR HEBAT MENTEE SUKSES”.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: