RAMADHAN DAN MASA…

“Kalau mahu tahu harga masa, bertanyalah kepada pesalah yang menunggu masa untuk dijatuhkan hukuman gantung” itu sempat saya titipkan ketika memberi tazkirah kepada anak didik pagi tadi.

Kita yang sentiasa berlapang-lapang ini pasti tidak sangat berkisah dengan masa.Tetapi bagi mereka yang menghitung hari untuk ke tali gantung, setiap masa pasti begitu berharga.Setiap detik umpama butiran emas yang tidak mampu disentuh.Kerana masanya itu hanya nanti hanya tinggalan kenangan.

“Kalau nak tahu betapa pentingnya erti satu saat, tanyalah kepada pemenang pingat perak acara larian 100M, yang kalah kepada si johan dengan hanya selaan satu saat” tambah saya lagi.

Di dalam bulan Ramadhan ini, Allah hubung kaitkan masa dengan ibadah.Tidak percaya?.Sakah puasa kita jika bersahur pada jam 6.30 pagi?.Atau sahkah puasa jika kita berbuka pada jam 6.30 petang (sebelum masuknya waktu maghrib?).Walau seminit pun kita berbuka sebelum masuknya waktu Maghrib, maka batallah seluruh puasa kita itu.Mengapa?.Mudah sahaja jawapannya,Kerana kita tidak mengikut syarat dan rukun puasa yang ditetapkan.Apa ya?.Iaitu menahan diri daripada makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa daripada terbit fajar sehingga terbenam matahari.

Begitulah Alllah mengajar kita peri pentingnya masa dan ada hubungkaitnya dengan ibadah puasa kita.

Persoalannya?.Mampukah kita menjaga masa sepertimana kita menjaganya kita di Bulan Ramadhan.Mengapa kita boleh menunggu sehingga terbenamnya matahari barulah berbuka?.Berdisiplinnya kita kerana mahu menjaga puasa kita itu.Berdisiplinnya kita dengan masa.

Lantas, didiplin tentang pengurusan masa itu harus kita teruskan selepas Ramadhan nanti.Cabaran kita adalah untuk menghadapi pasca Ramadhan.Mengurus masa yang sentiasa mencemburui kita.

Kepada anak didik saya yang akan menduduki peperiksaan UPSR berbangga kerana masih mempunyai 35 hari berbaki.Tetapi mereka terlopong tidak terkata apabila saya sama-sama kirakan berapa harikah lagi masa berkualiti yang mereka ada.Setelah tolak waktu tidur makan, menonton tv dan sebaginya.Mereka hanya ada kira-kira 11 hari lagi sahaja.

“Betulkah ustaz” tanya mereka.
“kamu yang kira bersama ustaz tadi bukan!.Setelah tolak semua waktu leka dan berehat-rehat diulit mimpi.

Jadi, jangan kita leka.Biar kita mengejar masa.Jangan dikejar masa dek kelalaian sendiri.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: