SELAMAT BERGRADUASI

Selamat Bergraduasi!
Jemputan untuk menghadiri Majlis Graduasi bagi Graduan yang telah melepasi segala ujian yang ditempuh sepanjang di dalam Universiti Ramadhan.

Memasuki Universiti Ramadhan yang sebulan sahaja tempohnya dilihat mudah sahaja pada pandangan mata kasar. Tetapi nampak mudah jika benar-benar ditelusuri dengan mata hati. Perkara menjaga hati bukan suatu yang mudah. Apatah lagi memelihara mata dan pandangan. Menjaga telinga dari melihat perkara pelik-pelik. Ini termasuk perihal menjaga perut yang menjadi saksi kepada kegelojohan ketika berbuka puasa.

Lantas di Universiti Ramadhan kita diuji hebat. Dugaan datang dan pergi. Malah panas membahang saban hari di bulan Ramadhan tahun ini anggapkanlah sebagai membakar dosa. Ada yang rebah tanpa sempat berubah. Ada yang putus asa dengan dugaan. Baru sebulan menjalani latihan. Ini perihal istiqomah dan konsisten dalam ibadah. Menempuh latihan dan tarbiah di Universiti Ramadhan ini bukan perkara enteng.

Melaksanakan tugasan bak assignment di Universiti Ramadhan ini benar-benar menguji. Berpuasa sahaja tidak cukup. Tugasan membaca Al-Qur’an sudahkah terlaksana. Bertarawih cukupkah setiap malam. Bersedekah bagaimana?. Itu kan tugasan mini yang menampung amalan puasa.

Saat berada di ambang graduasi ini amat menginsafkan kita. Alhamdulillah, saban hari merebut pahala di Masjid Negeri Shah Alam memperlihatkan saya berbondong-bondong jemaah memenuhi setiap inci ruang solat mengerjakan solat Tarawih. Ini menghapuskan teori penceramah-penceramah bahawa sof-sof di masjid akan menyusut di akhir-akhir Ramadhan. Ini tidak lagi relevan.

Umat di sekitar Shah Alam ini masih bernafsu untuk menyemarakkan malam-malam terakhir Ramadhan. Mungkin biah atau suasana yang diterapkan oleh pentadbir negeri adalah biah solehah. Tiada lagi hiburan terlampau. Masjid dipenuhi oleh majlis-majlis ilmu. Forum dan pengajian agama berada di mana-mana. Di pasar ada majlis ilmu malah dimana-mana ada ruang majlis ilmu. Mungkin ia pemangkin akan kesedaran beragama yang tinggi. Bersyukurlah orang-orang Selangor mendapat pentadbir negeri yang sedar akan ilmu dan menjadikan masjid sebagai tonggak menyebarkan ilmu.

Moga-moga tarbiah di Bulan Ramadhan ini menyediakan kita ini sebagai graduan yang tidak melupakan tentang istiqomah dalam beribadah. Moga-moga latihan yang kita perolehi sepanjang Ramadhan itulah kelak berpanjangan sampai Ramadhan tahun hadapan.

Ruzain Syukur b Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: