TIP BERURUSAN DENGAN EDITOR PEROLEHAN MANUSKRIP 2

Entry ini merupakan sambungan kepada entry sebelum. Kali ini setelah saya menemui editor perolehan buk sebuah syarikat penerbitan buku di……………. (biarlah rahsia dahulu buat masa ini). Alhamdulillah nampaknya lancar, moga-moga diterima untuk diterbitkan.

Berikut tip-tip tambahan bagi sahabat-sahabat penulis amatur seperti saya. Bagi penulis mapan yang sudah dikenali ramai editor, serah saja manuskrip, bulan hadapan pasti terus menjadi buku.

1. Mula menulis atau berbincang dengan editor sebelum menulis?
Ada yang selesa untuk terus menulis. Siap manuskrip baru bertemu editor. Banyak risikonya. Setiap penerbit mempunyai dasar penerbitannya yang perlu diketahui oleh penulis. Jika tidak memenuhi kehendak mereka, jawablah kelabu asaplah jadinya. Jadi sebaik-baiknya, berbincang dengan editor sebelum menulis. Bentangkan kertas cadangan buku.

2.Fahami format manuskrip.
Ini amat penting dan memudahkan urusan penyerahan manuskrip. Berhubunglah dengan editor sebelum menulis. Format penulisan yang perlu diambil kira bagi sesebuah manuskrip adalah seperti berikut:

-Jumlah muka surat
-Bilangan patah perkataan (ada penerbit lebih mementingkan word count berbanding bilangan muka surat
-Jenis dan saiz font yang digunakan
-Spacing (single, atau double spacing)
-Gaya bahasa

3.Bacalah buku-buku yang telah diterbitkan oleh penerbit tersebut.
Bacalah buku-buku yang mempunyai genre yang sama dengan apa yang ingin anda tulis. Jika genre motivasi, dapatkan buku-buku daripada penerbit tersebut untuk melihat bagaimana gaya persembahan bahasa dan olahan kandungan.

Gaya bahasa mungkin berbeza di kalangan penulis berbeza. tetapi lihatlah mana-mana titk persamaan yang mungkin boleh diterapkan.

4.Wujudkan hubungan yang baik dengan editor
Bersangka baiklah dengan editor.Mereka juga manusia. Permudahkan urusan mereka. Minimukan sebarang kesalahan tatabahasa. Bermanis muka dengan mereka. Wujudkan suasana positif. Jangan terlalu memaksa mereka.

5.Bertanyalah tentang peluang-peluang penulisan.
Menulis berdasarkan ruang yang ingin diteroka adalah lebih bagus. Ini kerana kita memudahkan penerbit mendapatkan manuskrip berdasarkan bidang baru yang ingin diterokai.
Contohnya ada syarikat penerbitan bidang buku-buku novel dan masakan kini mula menerokai bidang pasaran buku-buku agama adan motivasi. Lantas bantulah mereka untuk memenuhi sasaran tersebut.

Jadi, selamat menulis manuskrip buku yang bagus-bagus dan memenuhi citarasa penerbit. Menulis ini bukan hanya melibatkan penulis seorang sahaja. Buku yang bagus adalah hasil kerjasama penulis, editor, pereka grafik dan pegawai pemasaran. Jadi jagalah hati mereka.
Selamat menulis

Ruzain Syukur b Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: