SKRIP INDAH DI AIDILFITRI

Kenangan lalu di zaman kanak-kanak semakin kuat mengimbau di memori. Aidilfitri di zaman kanak-kanak yang pastinya sukar dicari ganti. Perubahan masa, hidup berkeluarga pastinya menambah rencah suasana Aidilfitri.

Suatu ketika ketika lewat 90 an, saya masih berkesempatan merasai suasana Aidilfitri yang amat klasik. Berkejaran menangkap ayam sehari sebelum Aidilfitri pastinya. Habis sepelusuk inci tanah keliling rumah ayam dikejar untuk dijadikan juadah hidangan di pagi raya. Ia antara aktiviti yang amat dirindui. Sebenarnya aktiviti yang amat merapatkan hubungan kami adik beradik. Setiap orang dengan peranan masing-masing. Memegang torch light, jaring, dan ..kejar!!!!!!..

Aidilfitri tahun ini saya hampir mengulang kembali skrip nostalgia lama. Tetapi imbauan itu adalah untuk zaman anak buah saya. Zaman mereka untuk merasai zaman kami. Tetapi skripnya sedikit berbeza. Tiada lagi aktiviti kejar mengejar ayam, tetapi hanya aksi abah dengan jaring penangguk menangkap ayam dari dalam reban. Spesis ayam kampung menjadi santapan kami Aidilfitri ini. Spesis yang mungkin akan menjadi tontonan pelawat di zoo-zoo sahaja 10 tahun akan datang barangkali.

berakhirnya tirai 30 Ramadhan kali ini berbuka bersama-sama di ‘teratak’ baru sesudah sama-sama membaca tahlil. Mengingati roh datok dan nenek yang pergi dahulu meninggalkan kami. Lantas sesudah usai solat Maghrib, maka pastinya seperti biasa kami berkumpul di halaman rumah menyaksikan anak-anak bermain bunga api di susuli bunyi-bunyi mercun yang membingitkan dan menguji kekuatan gegendang telinga masing-masing.

Pagi Aidilfitri kali ini terus sahaja menunaikan Solat sunat Aidilfitri sesudah selesai makan rendang dan ketupat. Mendengar suara parau abah membaca takbir dan berkhutbah membuatkan diri ini terasa diselubungi rasa sayu yang mendalam.

Bermaafaan dan bersalaman dengan ayah dan ibu serta adik beradik yang lain pastinya pula tidak dilepaskan. Kali ini bilangan anak buah yang semakin bertambah semakin menggegarkan teratak kesayangan ayah dan bonda kami itu.

Menaikkan orang. Hanya keluarga kami sahaja yang mengguna pakai istilah ini. Menjamu tetamu dan jiran-jiran menemukan juga dengan teman-teman lama yang sudah lama tidak ketemu. Roh ukhuwwah benar-benar dijana di Aidilfitri ini. Syukur padaMu ya Allah.

Skrip ini diulangpakai berkali-kali. Ada sedikit penambahbaikan. Tetapi tidak akan sama dengan skrip Aidilfitri di zaman kanak-kanak dahulu. Memang benar di kata orang, Aidilfitri di zaman kanak-kanak 10 tahun yang lalu tidak sama kemeriahannya di zaman ini. Bertuahnya kita ini golongan 60 hingga 80 an yang sempat merasai kehidupan beraya di kampung yang penuh dengan nostalgia.

Apapun, hidup ini memang begitu. Biarlah skrip kehidupan yang lalu tersimpan kukuh di arkib minda dan akan diceritakan kembali kepada anak cucu.

Ruzain Syukur
aku anak 80 an

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: