MENULIS JANGAN SYOK SENDIRI


MENULIS.. JANGAN SYOK SENDIRI

Ramadhan 1431 Hijrah mencetuskan beberapa kegembiraan kepada saya. Kegembiraan pertama kerana masih berkesempatan untuk berada di dalam bulan Ramadhan yang penuh keberkatan. Kegembiraan kedua kerana manuskrip Aduhai Remaja dapat juga disiapkan. Terus menemui penerbit, Al-Hamdulillah.

Sempat saya titipkan kepada Cikgu Azmi, mentor dakwah saya “ cikgu, mohon cikgu bacakan manuskrip Aduhai Remaja saya itu. Moga-moga dijauhkan saya ini daripada sifat syok sendiri.”

Setelah siap sahaja manuskrip Aduhai Remaja, sempat pula ia diserahkan kepada beberapa orang pembaca. Teman atau saudara. Apa yang pasti , mereka yang dipilih untuk ‘menikmati’ buah tangan saya itu adalah individu yang suka membaca. Setelah membaca, sempat pula memberikan komen kepada kandungan mansukrip tersebut.

Proses menyerahkan manuskrip untuk bacaan orang lain amat penting. Ia penting supaya kita mendapatkan maklum balas. Ini termasuk kesalahan bahasa mahupun fakta yang kita sendiri terlepas pandang. Membaca karya sendiri berkali-kali membuatkan mata menjadi seolah tepu. Sukar untuk melihat kesalahan sendiri. Ada frasa ayat mahupun fakta yang kita rasakan benar di mata sendiri. Tetapi mungkin fakta yang sama dirasakan tidak bersesuaian di mata orang lain. Itulah sebabnya pentingnya manuskrip kita itu diserahkan kepada individu yang lain untuk bacaan dan ulasan.

Jangan silap!. Mereka bukan editor yang anda lantik. Tetapi lebih kepada individu yang memberikan komen dan maklumbalas. Editor buku yang ingin diterbitkan oleh penerbit akan ditentukan oleh syarikat penerbitan itu sendiri. Jadi, ada komen pembaca manuskrip yang diletakkan di ruangan belakang buku sebagai testimoni.

“Suatu karya yang segar dan menepati citarasa pembaca.
Cetusan rasa yang ikhlas dan menarik. Tahniah kepada penulis.”
Aida Muhammad, Pengurus Sumber Manusia.

Itu mungkin contoh testimoni pembaca yang dimuatkan ke dalam buku seorang penulis. Ia sebagai menghargai usaha pembaca tersebut yang sudi membaca manuskrip buku tersebut.

Selain itu , testimoni pembaca yang dimuatkan ke dalam sesebuah buku boleh dijadikan sebagai daya penarik. Namun , pastikanlah testimoni pembaca itu merupakan suatu yang ikhlas dan tidak direka-reka. Ini supaya pembaca tidak terasa tertipu setelah membaca keseluruhan buku.

Apa yang paling penting, proses menyerahkan manuskrip untuk bacaan pembaca terpilih dilakukan bagi mengelakkan penulis syok sendiri. Penulis yang syok sendiri mungkin berasa bahawa manuskripnya itu amat bagus. Tetapi rupanya ‘bermasalah’ apabila berhadapan dengan semakan editor. Ini kerana manuskrip tersebut dibaca tanpa semakan dan bacaan pembaca yang lain. Diserahkan kepada editor tanpa mendapatkan komen dan maklumbalas orang lain.

Produk yang baik pastinya dihasilkan setelah melalui proses pengujian yang berulang-ulang kali. Jika berlaku kesilapan, akan diperbetulkan. Barulah dipasarkan. Begitulah juga proses menulis buku. Dapatkanlah maklumbalas daripada teman, ataupun tokoh di bidang yang anda ingin tulis. Jika buku berkenaan tentang motivasi, dapatkanlah pandangan dan maklumbalas daripada pakar motivasi. Jika berkenaan pendidikan, dapatkanlah maklumbalas daripada pakar di bidang pendidikan. Jangan lupa, ucapkan terima kasih kepada mereka kerana sudi membaca manuskrip anda. Alangkah bagusnya jika komen dan maklumbalas mereka itu diletakkan sebagai testimoni pembaca di dalam buku anda itu nanti.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: