MARI MENYUBUR BAKAT DAN MINAT

Bulan Disember adalah bulan yang cukup sinonim dengan kesibukan bagi individu yangg berkerjaya dengan organisasi. Bekerja dengan orang terutamanya dunia pentadbiran. Menghadapi audit, ISO, laporan tahunan serta perancangan tahun hadapan. Nasib baik saya seorang cikgu. Kesibukan di atas selesai pada bulan November. Disember adalah ruang muhasabah dan peluang, maklumlah cuti sekolah. Duduk lepak di rumah?. Oh tiada istilah cuti bagi seorang penulis bebas dan penggemar dunia latihan seperti saya.

Seorang jurulatih penulisan memberitahu saya bahawa antara penulisan yang baik adalah apabila penulis itu menulis sesuatu yang tidak dapat dicapainya atas sebab halangan tertentu. Contohnya seorang guru, yang sibuk dengan dunia pendidikan mungkin amat berminat dengan fotografi. Mungkin ingin jadi wartawan dan mengembara jika berpeluang tetapi tersekat atas keperluan kerjaya yang tidak mengizinkan. Jadi, individu tersebut boleh meluahkan keinginannya yang tersekat itu melalui penghasilan buku. Pasti laku keras buku tulisannya itu.

Bagi saya, bulan-bulan cuti ini adalah bulan peluang. Peluang untuk menyubur bakat. Tn Fauzul memberitahu, organisasi yang menyekat bakat, lama-kelamaan bakat itu akan pergi. Ini bulan untuk menyubur minat di bidang latihan dan penulisan. Suatu bakat yang berjaya membina diri saya secara tidak sedar. Memberi ceramah motivasi kepada remaja dan belia memberikan saya keyakinan untuk berdiri di hadapan khalayak. Dapat pula memahami permasalahan remaja yang menyesakkan dada. Penting sebagai pendakwah untuk menyediakan solusi. Saya beroleh kepuasan maksimum.

Sewaktu sidang persekolahan berjalan, peluang untuk menghadiri kursus dan seminar memang banyak. Apatah lagi, tugasan selaku Jurulatih Kokurikulum Pendidikan Islam Sektor Pendidikan Islam Jabatan Pelajaran Selangor telah memberikan peluang saya mendapat ilmu dan kemahiran sebagai seorang jurulatih. Tetapi isunya cukup besar. Meninggalkan sekolah untuk 2-3 hari bermakna mengundang tiket relief kepada rakan-rakan. Ada kelas yang perlu diganti, malah ada murid yang perlu ditinggalkan walaupun atas tiket tugasan jabatan. Tidak patuh arahan mungkin mengundang konflik lain. Hadir kursus, ada insan yang terpaksan menanggung tugasan yang ditinggalkan.

Disember kini mula menmpakkan diri. Di kala ini ada orang yang mula menanam azam baru. Pada saya ini bukan permasalahan azam baru, tetapi adakah sudah tertunai azam tahun ini. Saya berehat daripada menulis artikel pada tahun 2010 kerana ingin memfokuskan keapda penulisan buku. Alhamdulillah, Buku pertama Tip Urus Kelab Remaja Masjid berjaya diterbitkan. Buku kedua Dakwah dan Teknologi Maklumat kini memasuki fasa bacaan Pruf kedua. Manuskrip buku ke 3 Aduhai Remaja masih di dalam penilaian penerbit.

Buku ke 3 Aduhai Remaja meniti banyak persoalan. Andainya berjaya diterbitkan, merupakan suatu cabaran besar kerana diterbitkan oleh penerbit besar dan terpaksa melalui proses pemasaran yang tidak kurang hebatnya. Itu peranan penulis membantu penerbit memasarkan buku. Tetapi jika tiada rezeki, bukanlah maksudnya penamat kepada segalanya. Alhamdulillah, masih mampu membangun potensi dan bakat walaupun tugasan asasi yang terlalu banyak untuk diselesaikan.

Apapun, kerjaya bukan penyekat bakat dan minat. Bukan tidak berminat dengan profesyen, tetapi individu yang kekal konsisten dengan minat tanpa mengganggu kerjaya, bakal muncul hebat dengan visi dan misi membangun potensi diri.

Moga membangun potensi ini menjadi disiplin yang mengangkat martabat diri ke suatu arah membanggakan. Membangun potensi menanamkan kepuasan dalam diri. Moga-moga terus menyubur bakat dan minat.

Advertisement

2 Responses to MARI MENYUBUR BAKAT DAN MINAT

  1. zaii says:

    http://teman-cintahatiku.blogspot.com/ akan menganjurkan pertandingan menulis cerpen…berminat utk join?hadiah wang tunai menanti pemenang…ayuh jgn lepaskan peluang ini!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: