POWER FRIDAY@ MASJID JUMHURIAH

Saya masih ingat antara butiran temuramah saya bersama Pak Utih (Shafiai Uda), aktivis JIM yang aktif mengendalikan latihan remaja masjid di Singapura suatu ketika dahulu. Sebahagian butiran temubual tersebuat dimuatkan di dalam buku Tip Urus Kelab Remaja Masjid tulisan saya dan Cikgu Azmi.

Antara resipi kejayaan program remaja masjid di Singapura menurut Pak Utih adalah :

1. Iklan program yang menarik
2. Nama program yang catchy
3. Pengisian program ringkas tapi menarik
4. Penggunaan blog yang menarik untuk tujuan promosi
5. Jemput tokoh remaja @ belia top yang boleh menjadi contoh mengendalikan program
6. Latihan untuk penggerak remaja masjid
7. Kerjasama daripada AJK masjid.

Baru-baru ini telah berlangsung dua siri motivasi dakwah remaja masjid Power Friday@Masjid Jumhuriah Taman Dato’ Harun Petaling Jaya. Ia inisiatif Mentor dakwah saya Cikgu Azmi Musa serta beberapa aktivis dakwah serta kerjasama mantap AJK Pemuda masjid tersebut. Ia nampaknya mendapat kerjasama pihak pentadbiran masjid.

Program nampaknya ringkas, 2-4 pm selepas solat Jumaat menyasarkan golongan remaja setempat. Bermula dengan baik untuk slot Talk Show kumpulan nasyid kontemporari Frenz dan Khalid Soff One. Ia disusuli dengan sesi motivasi pada minggu kedua oleh seorang peguam muda lulusan UIAM Saudara Razlan. Ada sesi LDK, pembentangan, smart solat dan lain-lain sesi yang ringkas.

Nampaknya setakat ini, Program Power Friday memberikan nafas baru kepada program remaja masjid. Dengan jenama program yang baru. Promo iklan menggunakan design menarik serta perkongsian dari penceramah muda menarik ,maka Jumaat bagi warga muda di Jumhuriah adalah jumaat yang hebat serta imarah dengan program bermanfaat.

Moga usaha dakwah remaja masjid ini akan diberi nafas baru serta penjenamaan semula agar kekal up to date dan mengikut perkembangan zaman remaja

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: