TRANSFORMASI MANUSKRIP MENJADI BUKU

Saya hanya mampu tersenyum ketika membaca komen awal teman-teman di facebook tentang kulit buku terbaru saya dakwah dan Teknologi Maklumat itu. Bunyinya menggerunkan. Tetapi ia petanda positif. bahawa masih ada yang meminati topik ini. Ada 1 tajuk yang dicadangkan oleh teman lama Pok Syeikh : Dakwah di Hujung Jari. Memang menyengat dan bisa menarik perhatian ramai. Tetapi, atas sebab tertentu, tajuk asal terpaksa dikekalkan. Ia garapan yang sangat lama. Sejak 2006 kajian ini bermula seingat saya. Pada masa itu saya masih terkial-kial mencari rentak ketika memulakan pengajian Sarjana Usuluddin (Dakwah) di Universiti Malaya. Ijazah Sarjana yang diharapkan tidak dapat digenggam. Gugur di tengah jalan. Tetapi indahnya, kajian saya ketika itu mengenai dakwah dan teknologi maklumat, terus dan terus diaplikasi untuk tujuan dakwah akhirnya sudi untuk diterbitkan sebagai buku. Alhamdulillah.

Tahun 2011, mengharap sinar baru, kembali menyambung ‘tali’ yang putus. Moga harapan dapat menyudahkan pengajian sarjana Usuluddin (Dakwah) di tempat yang sama. Di tempat saya meulakan kajian mengenai Dakwah dan Teknologi Maklumat.

Buku Dakwah dan Teknologi Maklumat benar-benar mengajar tentang erti kesabaran. Kesabaran bagi seseorang penulis. Rupanya, apabila ia ditakdirkan untuk diterbitkan, prosesnya seakan sepantas kilat. Terkejar-kejar puan editor yang cukup teliti untuk mengejar ‘dateline’. Moga dipermudahkan dan semoga Allah sahaja yang membalas jasa dan budi puan editor.

Melihat manuskrip yang sudah diatur susun huruf memang amat mengujakan. Berlainan dengan buku pertama dahulu Tip Urus Kelab Remaja Masjid yang hanya sempat saya tatapinya setelah ianya berada di booth jualan penerbit.

Antara perkara baru yang dipelajari ialah perlunya penulis memahami dasar penulisan sesebuah penerbit. Katakan sebuah penerbit menggunakan gaya bahasa dewan, alangkah bagusnya jika anda menulis menggunakan gaya bahasa yang sama. Jika tidak? alamat peninglah editor terkulat-kulat mengedit manuskrip.

Kedua, sentiaslah berhubung rapat dengan editor sewaktu proses ‘proof reading’. Anda masih sempat jika mahu menambah atau mengurangkan isi kandungan sesuai dengan konsep buku. Komunikasi ini amat penting.

Ketiga, bertolak ansurlah dengan editor. Editor perlu patuh dengan dasar penerbitannya. Manakala penulis memegang idea dan konsep utama. Justeru, cari titik kesepakatan. Berunding dan berpakatlah untuk bersetuju.

Keempat, berikan inovasi dan idea yang segar. Bayangkan, penulisan buku Dakwah dan Teknologi Maklumat dilakukan beberapa tahun yang lalu. Sedangkan teknologi bergerak dengan begitu pantas. lantas, fikirkan inovasi dan up to date dengan keadaan semasa.

Kelima, jangan terlalu memaksa editor untuk kebaikan kita sendiri. Fikirkan tentang apa yang mereka fikir. Bantu mereka memikirkan yang terbaik untuk buku kita itu. Sekali sekala, puji hasil kerja mereka.

2011 mungkin ada sinar mendatang. Ingin kembali menjadi penulis artikel majalah dan ada peluang menanti..Moga dipermudahkan

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: