SERBA BARU

Entry pertama 2011 untuk akademipenulisbebas ini agak lambat bermula. Lambat bermula dengan memahami tugas webmasternya sebagai pendidik. Awal tahun yang amat mencabar bagi seorang guru kelas, Setiausaha PIBG dan Pengerusi Kelab Guru. Barisan portfolio yang mencabar tetapi banyak memberi pengalaman baru. Redah sahaja.

Apatah lagi dengan cabaran sebagai calon Sarjana di Universiti Malaya. Pagi mengajar, petang belajar. Meredah kesesakan jalan melalui Lebuhraya Persekutuan yang nyata sukar dijangka. Itu harga sebuah pengorbanan. Tiada siapa yang menyuruh. Saya pilih sendiri.

Melihat kesukaran teman-teman sekuliah yang ada jauhnya terbang daripada Sarawak setiap minggu sungguh menginsafkan diri. Ada nada malu kerana merintih walaupun hanya daripada Klang ke UM, berbanding sahabat tersebut yang kuat keazamannya terbang beribu batu dengan penerbangan MAS setiap minggu dari bumi Kenyalang.

Segala penat lelah hilang seketika disaat menadah curahan ilmu daripada ilmuwan yang sangat arif ilmunya. Prof Aziz Md Zain yang ilmu dakwahnya segar membuka minda. Bicara dan fikrah dakwah Dr Fakrul Adabi yang mudah dihadam. Kepetahan Prof Madya Dr Che Zarina yang mula mencurah ilmu kaedah kajian. Pengajian di peringkat pasca siswazah cabarannya cukup berat. Bergerak sendiri sampai tamat. Walaupun ramai yang kecundang di tengah jalan. Moga sejarah lalu menjadi pengajaran yang cukup membantu.

Maka, gaya penulisan santai perlu sedikit diubah. Jangan santai sangat. Bahasa perlu sedikit ilmiah, sesuai dengan kaedah penulisan ilmiah.

Cuma, ada berita gembira daripada saudari editor yang sedikit menceriakan. Moga manuskrip Aduhai Remaja akan menjadi buku tidak lama lagi.

Selebihnya, moga Allah permudahkan. Amin

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: