BUKU KEDUA SAYA: DAKWAH DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT AKHIRNYA TERBIT

Alhamdulillah. Ini penguat semangat setelah agak kurang menulis pada 2011

Buku kedua saya ini Dakwah dan Teknologi Maklumat diterbitkan oleh JAKIM. Ia sebenarnya bertitik tolak daripada kajian terhadap dakwah dan teknologi maklumat semenjak 2005. Ia melalui proses pemurnian yang teliti oleh editor JAKIM, Ustazah Nik Norliza. Perbincangan demi perbincangan dilakukan sejak beberapa bulan yang lau. Ada tokok tambah dan ada yang dikurangkan sesuai dengan hubungkait JAKIM sebagai institusi dakwah di Malaysia. Malah, buku ini juga memuatkan peranan dan usaha JAKIM menggunakan ICT sebagai media dakwah. Ucapan tahniah dan penghargaan kepada Bahagian Penerbitan JAKIM yang sudi menjadi wadah penerbitan bagi buku ini.

ICT sebagai medium metodologi dakwah merupakan suatu usaha inovasi. Kemajuan teknologi maklumat diaplikasi untuk mengajak manusia kearah kebaikan. Peranan teknodaie, dakwah melalui internet, malah menggunakan IRC untuk usrah di dalam talian turut dikupas di dalam buku ini.

Ini sebagai buah tangan sulung saya di dalam bidang penulisan. Tetapi diterbitkan sebagai buku ke dua. Bukan mudah untuk mencari penerbit yang berani menerbitkan suatu penulisan ilmiah. Namun, untuk tujuan dakwah, JAKIM mengambil inisiatif ini. Saya menjangkakan buku Dakwah dan Teknologi Maklumat ini sekurang-kurangnya dibaca oleh ketua-ketua jabatan dan akhirnya mengaplikasikan konsep dakwah menggunakan ICT di jabatan masing-masing.

Bagi masyarakat umum, ia suatu bacaan yang tidaklah susah untuk dihadam. Bahasanya mudah dan turut disertakan aplikasi penggunaan media untuk berdakwah. Contohnya kaedah menggunakan powerpoint dan movie maker untuk tujuan dakwah.

Tunggukan kehadirannya

RUZAIN SYUKUR B MANSOR
Penulis Buku :
Tip Urus Kelab Remaja Masjid terbitan JIM Media (2010)
Dakwah dan teknologi Maklumat terbitan JAKIM (2011)

Advertisement

4 Responses to BUKU KEDUA SAYA: DAKWAH DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT AKHIRNYA TERBIT

  1. asma says:

    salam..mcm mane untk sy dptkan buku dakwah &teknologi maklumat nie??

  2. ziera says:

    masih ad lg x buku ni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: