CATATAN BUKU BARU: DAKWAH DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

Sehari setelah mendapat 10 buah buku hadiah daripada JAKIM, cover buku ini terus dimuat naik ke facebook untuk mendapat maklum balas teman-teman. Ada yang mengatakan ia tajuk yang segar dan sesuai untuk dibaca masyarakat awam. “Kulitnya kurang menyerlah” pula komen seorang teman.

Perjalanan daripada Shah Alam ke Putrajaya bertemu dengan editor buku kedua saya ini pada 22 April yang lalu dirasakan begitu jauh. Jauhnya bagaikan mengikuti laluan yang tidak pernah dilalui. Apatah lagi dengan perut yang mula berkeroncong. Maklumlah hanya sempat dialas dengan bubur sahaja sewaktu di sekolah.

Segalanya berubah apabila editor menghulurkan buku Dakwah dan Teknologi Maklumat (edisi hadiah untuk penulis) kepada saya. Subhanallah. Hilang segala lapar dan mengantuk. Kulit buku ditatap penuh minat. Penulisannya amat mengambil masa yang panjang. Akhirnya terbit juga walaupun melalui proses suntingan yang sangat teliti.

Buku Dakwah dan Teknologi Maklumat ini sebagai suatu panduan untuk pendakwah dan masyarakat umum untuk berdakwah menggunakan ICT. Penggunaan media yang tepat dan kontemporari sifatnya mampu menarik minat sasaran. Itu apa yang saya pelajari bersama Prof Dr Ab Aziz Md Zin ketika kuliah Isu-Isu Fiqh dakwah di Universiti Malaya.

Apapun, moga-moga lahirnya buku ini memberikan idea baru kepada peminat dunia dakwah. 2010 1 buku, 2011 buku baru. Bukan untuk berbangga, tetapi dalam misi meninggalkan ummah dengan warisan ilmu untuk dibaca.

Terima kasih kepada bahagian Penerbitan JAKIM Putrajaya terutamanya Ustazah Nik Norliza sebagai editor yang berkredibiliti. Juga kepada teman dan saudara yang sudi memberikan buah fikiran terbaik.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada Ayah dan Bonda, Isteri, abang dan kakak serta adinda ku sekelian yang banyak memberikan sumber inspirasi untuk diri ini terus berkarya. Moga bermanfaat untuk semua.

Ruzain Syukur Mansor
Penulis buku Tip Urus Kelab Remaja masjid
Penulis buku Dakwah dan Teknologi Maklumat

Advertisement

6 Responses to CATATAN BUKU BARU: DAKWAH DAN TEKNOLOGI MAKLUMAT

  1. Athirah says:

    salam Tuan..saya sangat tertarik dengan buku ini, boleh saya tahu, bagaimana saya ingin mendapatkan buku ini ye?

  2. Athirah says:

    Tuan boleh menghubungi saya melalui email asmat.usim@gmail.com..syukran.

  3. eja says:

    salam ust.. sy nk bli buku ni, tp xjumpa kat mph. ada cara lain x utk dapatkan buku ni? this is for institut pengajian islam & dakwah sabah library, under JAKIM cawangan sabah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: