AKU & ABAH

Membaca blog http://norsabariahmansor.blogspot.com memberikan semangat untuk saya kembali menulis. Adakalanya kita ini tidak sedar yang kita ini berbakat. Syabas adik Sabariah yang sentiasa rajin menulis catatan hidup di UiTM Merbok. Teruskan dik. Tetapi menulis blog sajakah? Bila mahu mula tulis novel?

Apatah lagi melihat kepetahan anak buah (Syafik) membaca buku Tip 5A UPSR sangat mengujakan. Seorang lagi bakal penulis dalam keluarga Hj Mansor akan muncul tidak lama lagi.

Bercakap tentang membaca, rupa-rupanya usaha abah membeli majalah Mastika setiap bulan ketika saya masih kecil-kecil dulu berjaya memupuk minat membaca.

Lantas, apabila ada sedikit kuasa membeli, kedai buku antara premis jualan yang dituju hari pertama gaji masuk ke dalam kantung akaun. Membeli buku-buku terbaru di pasaran menjadi amalan memperkasakan minda. Benarlah dikatakan sarjana tentang Bibliohisme-Kegilaan membaca.

Memang ke mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi. Ada kenangan menarik antara saya dan ayah. Kedua-duanya hampir lupa isteri sedang menanti di luar kedai buku . Khusyuk berjam-jam lamanya dari sebuah kedai buku ke kedai yang lain.

Membaca dan terus menulis. Memang penulis biasanya amat sinonim dengan amalan membaca. Tip Untuk menjadi penulis? Membaca dan terus membaca. Lantas, kesempatan mempersembahkan buku terbaru Dakwah dan Teknologi Maklumat kepada ayahanda tercinta baru-baru ini merupakan suatu kepuasan yang maksimum. Ayah tersenyum bangga. Ibu tumpang gembira. Mempotretkan nama Hj Mansor Hasbollah dan Hjh Sariyah Shahmiran dalam prakata kedua-dua buku saya sebelum ini membuatkan senyuman panjang mereka yang sangat bermakna.

Menulis artikel majalah sudah, menulis buku pun sudah. Menulis di jurnal pun sudah. Apa yang masih dinanti. Menanti buku Aduhai Remaja terbitan syarikat penerbitan………….? (penerbit masih dirahsiakan) diterbitkan November ini. Itu suatu lagi karya yang memuatkan nama ayah dan bonda. Kerana merekalah sumber inspirasi yang sentiasa memberikan semangat kepada saya untuk menulis.
Terima kasih mak. Terima kasih abah.

Ruzain Syukur Mansor
Penulis buku:
Tip Urus Kelab Remaja Masjid
Dakwah & Teknologi Maklumat

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: