ARTIKEL SUDAH, BUKU PUN SUDAH, KINI JURNAL?

Assalamualaikum.
Al-hamdulillah, berjaya juga keluar daripada kepompong blog tanpa entri. Rindu sebenarnya ingin menulis tetapi masa dan kekangan kerja yang tidak boleh dikompromi sangat-sangat mendesak.

“Berilah 1001 alasan sekalipun. Hendak 1000 daya, tak mahu 1001 dalih” itu sempat dititipkan oleh Ustaz Fazli Manaf, sahabat yang juga Jurulatih Pembangunan Diri yang kini sedang meningkat naik.

Artikel majalah sudah, menulis buku pun sudah. 2010-2011 tahun buku. Di balik kekeringan idea dan artikel yang disiarkan di media mahupun majalah, ada satu tawaran yang diberikan oleh editor Jurnal Persatuan Pustakawan Malaysia yang sangat menarik. Peluang menulis di Jurnal PPM. Peluang yang ditawarkan oleh Dr Nor Rezan, Ketua Pustakawan di Perpustakaan Universiti Malaya bingkas di sambut kemas.

“Sudah terima Jurnal PPM yang saya kirim tempohari?” tanya Dr Nor Rezan ketika bertemu di Perpustakaan Universiti Malaya awal Mei.

Akhirnya, Jurnal PPM edisi 2010 sampai ke tangan saya awal pada awal Jun ini. Artikel Blog dan Media Baru kini menembusi Jurnal PPM 2010 . Alhamdulillah. Ia suatu kepuasan yang sangat bermakna. Percubaan pertama yang memberikan impak kepada semangat dan motivasi penulisan. Bagi para ahli akademik, penulisan artikel ilmiah di dalam mana-mana Jurnal tempatan mahupun antarabangsa pasti memberikan kredit di samping memberi peluang mencantikkan CV.

Namun demikian, penulisan artikel ilmiah di dalam jurnal mempunyai disiplin dan format tersendiri. Ia perlu berlandaskan kajian terperinci. Mengapa? Kerana tulisan di dalam jurnal akan menjadi rujukan yang berautoriti dan tinggi nilainya. Malah mungkin menjadi rujukan kepada thesis dan makalah ilmiah para sarjana. Maka ia perlu melalui proses penulisan dan penelitian pakar. Bagi yang berminat, rujukan di bidang kajian tersebut amat penting.

Sememangnya apabila sudah terlibat dengan dunia akademik dan penyelidikan, penulisan di jurnal seharusnya menjadi antara tumpuan. Moga percubaan pertama ini akan disusuli dengan beberapa peluang seterusnya. Menulis terus memperkasa minda. Sampai masanya, bukan setakat membaca karya orang tetapi membaca artikel sendiri.

Ruzain Syukur

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: