KESERONOKAN MEMBIMBING MENTEE

Dengan ini saya melantik diri sendiri sebagai mentor penulisan untuk Penulis Muda. Suatu tugasan sukarela lantikan sendiri setelah melihat kesungguhan mentee saya Muhd Fahmi yang sangat luar biasa semangatnya. Beliau merupakan Guru Pelatih dan masih menuntut ilmu perguruan di sebuah institusi perguruan di Besut. Bakal guru yang sangat suka melatih orang. Sangat kreatif orangnya.

Pernah sebelum ini mencuba untuk menembusi tembok kebal editor sebuah syarikat penerbitan tersohor Malaya dengan buku Permainan Untuk Jurulatih. Mungkin belum rezeki beliau.

Percubaan kali kedua nampak lebih bersemangat dengan tajuk bukunya Thera Si Labah-Labah Ajaib. Kena benar dengan daya imaginasinya sebagai anak muda penuh inspirasi. Teruskan Fahmi. Tidak susah menyusun idea yang sudah lama terlekat di minda. Cuma perlu dicernakan ke atas lembaran kertas.

Diakui pasaran buku kanak-kanak seluas lautan biru. Ini peluang untuk mentee saya ini untuk menerobos pasaran buku kanak-kanak. Sekurang-kurang ada modal bercerita apabila beraksi di medan ceramah.

Membimbing penulis yang sudah berbakat tidak sesusah mana. Berikan semangat dan motivasi secukupnya. Sediakan jalan bertemu dengan editor. Berikan sedikit panduan tentang gaya penulisan. Seterusnya? Komitmen..komitmen yang harus 200%. Segalanya ada pada Fahmi. InsyaAllah saya doakan berjaya.

Jika projek mentor-mentee ini berjaya, akan terus pula nanti menjadikan bidang pembangunan penulis muda sebagai bidang baru. Moga-moga akan dibangunkan jiwa penulis harapan yang kental semangatnya. Ingat.. penolakan bukanlah penutup kepada ruang penulisan.

Hari ini juga saya menerima email motivasi daripada Dr Nor Rezan yang juga Ketua Pustakawan Pepustakaan Universiti Malaya. Ucapan tahniah darinya di atas usaha penulisan dan sumbangan artikel saya untuk Jurnal kendaliannya. Terima kasih Dr. Mungkin akan da peluang lagi untuk terus berkarya untuk jurnal PPM.

Menulis sudah, membimbing pula kini.

Ruzain Syukur Mansor
Pembimbing Penulis Muda

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: