PENULIS DAN BUDAYA BERKONVENSYEN

Sewaktu menghadiri Konvensyen Penulis siang tadi, sempat saya beramah mesra dengan seorang ahli akademik sebuah universiti di Bangi.

“Saya ini penulis muda yang bermula dengan gaya penulisan sendiri.Kurang mengikuti bengkel penulisan daripada penulis mapan. Tetapi mahu tidak mahu budaya mengikuti konvensyen sebegini harus menjadi agenda wajib seorang penulis” lontaran ikhlas kepadanya.

Hakikatnya, sehebat manapun seorang penulis, hdupnya tidak harus keseorangan. Bersosial dan bercampur gaul dengan teman-teman penulis harus menjadi agenda. Bersama dalam bengkel-bengkel mahupun wacana penulisan banyak manfaatnya.

Peluang meneladani idea dan wacana Sasterawan Negara Dato’ A.Samad Said sangat mengujakan. Buah fikiran secara ‘live’ yang sangat memberikan inspirasi.

“Apabila bahasa mula luput, dunia buku dan akhbar juga akan luput-Pak Samad Said”

“Menulis meninggalkan khazanah bangsa-Pak Samad Said”

Cukuplah dua lontaran idea yang meninggalkan kesan kepada saya. Menunjukkan ketinggian bahasa itu suatu perkara yang perlu dipertahankan. Tetapi setelah kita meninggikan martabat agama. Itu lebih utama.

Kata-kata penulis yang hebat akan menjadi suatu yang memberikan inspirasi. Kata-kata seorang Sasterawan Negara sememangnya akan dipasak kemas di dalam kotak minda para peminatnya. Sasterawan Negara tahapnya seorang pemikir negara.

Kumpulan penulis berperanan membangun negara. Membangun minda ummah. Membangun semangat. Sudah dibuktikan sepertimana para karyawan dan penulis menaikkan semangat warga Malaya menuntut kemerdekaan.

Moga Allah kurniakan minda yang mampu terus memberikan input terbaik buat ummah.

Ruzain Syukur Mansor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: