PAKEJ.

Pakej. Ringkas, tetapi rumit.

Rupanya sehingga kini Aduhai Remaja (masih sekadar tajuk sementara). Belum muktamad. Buku ini untuk dijual. Bukan menjadi bahan pameran di muzium. Mahu dijual bagaimana, jika kurang menarik? Tajuk pun masih belum mengancam?

Lantas, perlu pantas. Aduhai Remaja memerlukan suntikan tajuk yang lebih menyentap jiwa remaja. Ia juga memerlukan pakej persembahan kaver buku yang mengancam.

Habis sahaja bengkel penulisan di JAIS, bergegas saya berjumpa dengan Pengurus Penerbitan buku Aduhai Remaja untuk membincangkan perkara penting .
Bukan mudah sebenarnya. Itulah sebabnya sesebuah buku itu memerlukan suntingan super dari editor. kemudian keserasian idea dari penulis dan editor akan menambah nilai keindahan pakej buku.

“Dunia remaja ini sangat unik dan pelik” sempat saya titipkan kepada seorang teman di facebook. Manakan tidak, menarik minggu ini, minggu hadapan sudah bertukar seleranya. Lantas? Apa pilihan yang saya ada? Do research dan santuni sasaran.

“Pasaran buku remaja agak terbuka luas” kata pengurus penerbitan tersebut. Namun, remaja akan memilih sesuatu yang sesuai dengan seleranya. Mahu tidak mahu, ideanya harus tajam, kemas, menarik dan segar.

Masih ada waktu. Mendapatkan respon pembaca itu suatu kunci idea yang bagus. Mohon dipermudahkan insyaAllah

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: