TARBIAH RAMADHAN ..PASCA PUASA

Menekuni bingkisan ilmu daripada dua orang tokoh ilmuan malam tadi sangat mengujakan. Bingkisan indah daripada Dato’ Abu Hassan Din al-Hafiz dan Dato’ Zawawi Jusoh dalam siri Forum Perdana hal Ehwal Islam di Masjid Negeri amat menginsafkan.

Ini perihal pasca Ramadhan. Gamitan Festival Syawal di Malaysia sangat meriah sekali. Sangat berbeza sekali dengan sambutan Aidilfitri di Mekah. Di sana hanya 1 Syawal sahaja disambut meriah. Itu tambah Ustaz Mustaffa sidin , imam masjid Negeri Shah Alam.

“Jangan kegembiraan menyambut Syawal itu menjadi permainan dan hiburan” tambah Dato’ Abu Hassan Din. Ada benarnya.Amalkan kesederhanaan ketika beraya. Jadikan ia ibadah. Syaratnya. Amalannya biar soleh. Niatnya betul. Pergaulan terkawal. Ada masa untuk solat.

Beliau menambah dalam nada gurau “di Malaysia seolah-olah artis sahaja yang beraya. Penuh cerita di akhbar dan TV- Artis beraya di kampung, artis shopping sakan. Orang agama pun beraya juga! Mengapa tiada cerita tentang Dato’ Zawawi beraya di kampungnya?”

Selebihnya..? Puasa enam bagaimana? Ia sebagai tanda kesinambungan kepada tarbiah Ramadhan. Tanda iman masih berdetik. Suatu hari di sekolah…

“Ustaz, silakan rasa..” sapa seorang rakan sekerja.
“Sedapnya..mengapalah sedap sangat rasanya kerepek ni” hati saya bermonolog.

‘Oh..Patutlah sedap sangat rasanya. Perut baru mula menjamah makanan setelah beberapa jam berpuasa. Puasa sunat saya terkorban dek godaan kerepek petang itu..bukan tergoda tapi tak sengaja..lupa.’ hanya saya sahaja yang tahu ketika itu.

Nasihat saya kepada yang mula-mula untuk berpuasa sunat 6 hari di bulan Syawal. Jangan tangguhkan puasa anda. Dan bersedia dengan segala macam godaan samada yang anda sedar atau mungkin di luar kawalan. Sunat, sunat juga, tapi pastikan yang wajib terus jadi yang utama. Puasa, puasa juga. Solat jangan dilupa

Ruzain Syukur

Advertisement

One Response to TARBIAH RAMADHAN ..PASCA PUASA

  1. geox online says:

    I found your weblog site on google and test a number of of your early posts. Proceed to keep up the excellent operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for ahead to studying more from you in a while!…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: