akhirnya detik itu sampai juga..

20 September 2011
Akhirnya detik itu sampai juga. Ia mengambil masa sehingga ke bulan September 2011 untuk melihat karya sulung tahun ini menjengah dada akhbar. Ahad email artikel, Selasa disiarkan di ruangan agama Berita Harian al-hamdulillah.

Pendakwah perlu beralih guna media sampaikan ilmu

Oleh Ruzain Syukur Mansor
2011/09/20

Penyampaian dakwah melalui drama, filem mudah diterima masyarakat.

Itu bunyi tajuk dan taglinenya. Terima kasih tuan editor. 2009, 3 buah artikel saya menerobos masuk ke ruangan agama Berita Harian. 2011 lambat kali ini. Apa pun ia menerbitkan semangat yang luar biasa. Ia juga sebagai memberikan inspirasi kepada kajian awal saya untuk memahirkan diri dengan dunia media dakwah.

“Peluang sebenarnya ada” itu sempat saya khabarkan kepada seorang rakan penulis di sekolah tadi. Cuma komitmen masa dan kemahuan sahaja yang menjadi penentu. Selagi kita ada kemahuan, insyaAllah ada jalannya. Bukankah begitu Pak Maher Zein?

Lantas, mengapa memilih untuk tidak menulis?

Dakwah kini perlu mengambilkira keperluannya di media. Antara yang saya sentuh di dalam artikel tersebut:

“Jangan nanti kerja-kerja dakwah di media diambil alih oleh individu yang bukan ahlinya. Lantas akan kucar kacir jadinya”

Ketika sasaran dakwah mengharapkan sesuatu untuk dihadam, dimanakah kita para pendakwah? Baik di media baru, media lama semuanya harus diberi perhatian. Ya ada benarnya di media itu banyak sangat sisi hitam yang menjelikkan. Tetapi tiada langsungkah ruang dan peluang dakwah? Lantas media sebagai medan yang sangat berkuasa harus menjadi lubuk dakwah.

Di saat semua pendakwah bertumpu di masjid untuk menyampaikan ilmu, bagaimana pula para netters, chatters, ulat internet yang sibuk terawang-awang mencari hidayah di media? Sediakan juga bingkisan buat mereka.

Moga, artikel sulung saya di Berita Harian tahun ini akan meberikan semangat dan kemahuan yang kuat untuk menulis.Terima kasih Allah

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: