CATATAN SARJANA: BERANI BERUBAH

Berani berubah!

“You are group of postgraduate student! You must able to give your opinion during the discussion..” lebih kurang begitulah buah-buah pertama yang diungkapkan oleh Sheikh Atief Suhayl, Pensyarah daripada India yang mencurahkan ilmu kepada calon sarjana yang mengikuti matapelajaran Kaedah Pengajian Usuluddin. Berbahasa Inggeris kami tadi.

Itu mungkin tidak disangka-sangka oleh para pelajar pasca siswazah yang mungkin sudah selesa dengan pengajaran dalam Bahasa Malaysia semenjak bergelar calon sarjana di Universiti Malaya. Sebuah universiti awam yang pasti meletakkan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi.

Tapi itu mungkin mengusik nostalgia sewaktu belajar di UIAM dahulu. Itu biasa bagi mahasiswa UIAM. Kebanyakan pensyarah juga daripada India, Bangladesh, Pakistan dan beberapa negara lain. Jenuh juga sebenarnya menanggap slanga mereka. Tetapi itulah cabarannya. Kita mungkin kurang tercabar jika hanya mudah menelusuri mutiara ilmu dari pensyarah Melayu dengan slang Malay Englishnya. Ahh..sudah biasa makan belacan, sesekali perlu juga merasa pizza Itali.

Mahu jadi sarjana perlukan kepakaran berbahasa. Walaupun balik mengaji dari Mesir. Mengapa? Universiti Malaya bertaraf Universiti Penyelidikan. Maka bersedialah meneroka mutiara ilmu daripada artikel antarabangsa. Malah hebat ustaz-ustaz ini jika boleh berbahasa inggeris. Bukan membanggakan bahasa asing, tetapi kemahiran berbahasa itu suatu kelebihan.

Mahu tidak mahu, bersedialah wahai calon sarjana Islam, berani berubah. Berubah untuk lebih pakar berbahasa. Kuliah siang tadi berjaya mengetuk minda ustaz dan ustzah sekuliah. Kita harus pakar dan berani mengutarakan hujah walau pun dengan bahasa asing. Jangan seperti dikatakan orang..bahasa melayu pun tidak sangat. Apatah lagi bahasa inggeris. Bahasa arab? langsung tak berbunyi.

Ini sekadar ingatan. Buat perkara betul dengan betul-betul.

Ruzain Syukur
IBG 100059
Calon Sarjana Dakwah dan Pembanguna Insan
Universiti Malaya.

Advertisement

One Response to CATATAN SARJANA: BERANI BERUBAH

  1. I would say it can be my extremely 1st time viewing your web site. I can undoubtedly write that it contains a great number of helpful points. Excellent website. I just finished mine and i was looking for some ideas and you gave me a couple of. Great read!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: