catatan sarjana: konvo tonik untuk diri

Sepetang di hadapan dewan besar Universiti Malaya memberikan semangat luar biasa yang sukar diungkapkan. Melihat para graduan sibuk bergambar dengan ibu dan ayah tercinta..aduh hebat sekali kenangannya. Itu belum lagi lambungan mortar board ke udara tanda kepuasan diri tahap maksimum.

Mereka berhak untuk bergembira. Ini detik untuk mereka bergembira. Malah menyerahkan skrol tanda kejayaan kepada ibu dan ayah tercinta pasti meninggalkan kesan mendalam kepada jiwa. Ibu dan ayah, anakmu ini berjaya membawamu ke dalam dewan konvo menyaksikan langkahan keramat menerima ijazah.

Saya? Sedang menanti tempoh itu. 1 tahun lagi insyaAllah. paling lama setahun setengah daripada sekarang. Suatu komitmen yang harus dibayang-bayangkan. Lantas strategi harus diatur. Bergelar sarjana bukanlah semudah yang diimpikan. Tetapi apa yang sukar itu harus menjadi dugaan dan cabaran terbesar!.

Melihat kegembiraan graduan di hadapan dewan konvokesyen itu rupanya suatu tonik ajaib untuk diri. Melihat kegembiraan graduan bergaya dengan ayah dan ibu di sisi memberikan semangat luar biasa.

Lantas, jangan dilengah-lengahkan. Moga dipermudahkan ya Allah

Ruzain Syukur mansor
IGB 100059
APIUM Kuala Lumpur

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: