Aura Re-Code

Kali pertama membaca entry Re-code Tuan Fauzul Naim http://www.fauzulnaim.com.my saya hanya membacanya sambil tangan pantas menanda kertas peperiksaan murid. Makin lama membacanya, tumpuan lebih terarah kepada bait indah coertan pengalamannya. Akhirnya..Nah ketepi sebentar kertas peperiksaan, fokus kepada Re-code. Apakah ia bahana re-code?

Saya mengenali Tuan Fauzul Naim ketika mula berjinak-jinak dengan ceramah penulisan Puan Ainon sifu PTS beberapa tahun yang lalu. Beliau memang suka mencabar. Mencabar untuk melahirkan penulis-penulis prolifik.

Akhirnya, beliau memilih untuk mengembangkan bakat mengemudi akademipenulis, sebuah akademi latihan untuk melahirkan penulis berkaliber. PTS adalah sebuah toko penerbitan yang tidak menyekat bakat. Itu antara kata-kata Puan Ainon Mohd yang saya ingati.

Lahirnya buku pertama saya Tip urus Kelab Remaja masjid, saya promosikan ianya dan dijual di kedai buku on-line Tuan Fauzul untuk rapat dengannya. Memperkenalkan diri sebagai penulis walaupun tidak dengan PTS. Ketika itu saya masih kerdil di mata mereka.

Suatu hari saya mengikuti sendiri kursus kendalian Tuan Fauzul Naim. sangat menginspirasikan. Ia mempunyai serampang dua mata. 1 untuk ilmu. 2 untuk mencuba nasib dengan PTS. Serius, mahu terbit buku atas kapal PTS. Melalui ceramah beliau, Barulah saya tahu bahawa kuasa pengurus penerbitan sangat besar sekali di dalam menentukan manuskrip mana yang ingin diluluskan oleh PTS. Kalau saya tahu, sudah lama saya mengikuti kursus Tuan Fauzul.

Di Pesta Buku KLIBF 2010, saya mengikuti wacana buku PTS. Tuan Fauzul menajdi panelnya. Saya bangun bertanya ” warga guru sangat menginginkan adanya buku-buku ditulis mengenai pendidikan..panduan menjadi setiausaha kokurikulum misalnya, malah lain-lain buku seumpamanya..sila tuliskan..kami beli!”.

Dengan mudah beliau menjawab ” Cikgu, mengapa tidak cikgu sendiri yang menulis buku-buku tersebut?’.

“Aduh!” beliau mencabar nampaknya.

Di Pesta Buku KLIBF 2011 sekali lagi saya bertemu dengan Tuan Fauzul di booth PTS. Pssst..dibaca sebagai sengaja mahu bertemu beliau. Di tangan saya ketika itu adalah buku kedua saya yang bertajuk Dakwah dan Teknologi Maklumat. Masih belum bersama PTS. Tetapi masih dengan misi sama. Saya mahu bersama PTS. Sekurang-kurangnya Tuan Fauzul mengetahui ketika itu saya bukan main-main menulis.

Kini, Tuan Fauzul tampil sangat serius dengan misinya membina jenama sendiri. Setaraf nanti dengan teman-temannya malah tokoh sehebat Dato’ Dr Hj Fadzilah Kamsah. Fine Akademi kendaliannya mengorak langkah agresif sekali. Memberikan latihan penulisan kepada bakal penulis untuk organisasi seluruh Malaya. Saya tahu, beliau sedang membina jenama. Jurulatih Utama Penulisan. Tahniah tuan!.

Beliau punya misi besar. Saya juga begitu. Membuktikan saya ini salah seorang produk beliau , lahir daripada kursus penulisan yang beliau kendalikan. Apa yang pasti, misi saya juga hampir menjadi realiti. Menempatkan diri sebagai salah seorang penulis di bawah kapal PTS. Terima kasih Tuan Fauzul atas motivasi dan ilmu juga cabaran lalu. Moga terus memandaikan bangsa. Apa yang penting, jenama anda sedang berkembang. Moga terus ke puncak jaya!

Ruzain Syukur Mansor
Penulis buku:
1.Tip Urus Kelab Remaja Masjid
2. Dakwah dan Teknologi Maklumat
3. bakal terbit: Misi Jadi Luar Biasa.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: