CATATAN SARJANA:TUKAR THESIS JADI BUKU


Saya benar-benar advance hari ini.

“Ana, thesis pun belum ada lagi, tapi dah ikuti kursus tulis thesis jadi buku” itu sempat saya titipkan kepada rakan sekuliah tadi.

Adakalanya apa yang dicita-citakan perlu dilayan sampai dapat. Malah imaginasinya biar menjangkau batasan masa. Itulah sebabnya saya mengikuti bengkel dari Thesis Kepada Buku kendalian Dr Roosfa Hashim, sifu penerbitan daripada UKM siang tadi.

“Ahh..biar apa orang kata. Saya belum ada thesis, tetapi sudah terbit dua buah buku” itupun suatu penulisan juga. Tapak yang agak kukuh setakat ini (dibaca bukan dengan riak).

“Please dont call me Madam, i don’t have husband” kata Dr Roosfa kepada seorang penulis.
“Why? one day you will have husband” jawab teman penulis itu.

Nota: Dr Roosfa Hashim adalah seorang lelaki. Saya juga dibahasakan sebagai Puan oleh seorang profesor kerana keunikan nama Ruzain. Agakannya nama Ruzain itu mirip nama perempuan. Rupa-rupanya empunya nama itu bermisai! Itulah keunikan nama yang boleh menimbulkan pelbagai persepsi.

Itulah dia Dr Roosfa Hashim, selalu saya baca tulisannya. Terbaru buku beliau bertajuk Bukuku Kubuku. Pengalaman yang sangat mahal harganya. Terima kasih Doktor.

Ilmu dalam thesis jangan hanya diperuk di dalam almari . Kalau boleh kongsi-kongsikan. Tetapi ada banyak seninya. Bukan semudah menulis buku. Ada banyak perkara yang harus diketepikan tetapi originalitynya masih terjaga.

“Kalau zaman duduk di bawah supervisor, calon PhD hanya seorang amatur. tetapi apabila thesis sudah diakui mutunya, sudah selesai viva, selesai segalanya, maka anda adalah pakar di bidang tersebut” itu kata Dr Roosfa. Lantas, mengapa perlu takut?

Namun diakui, ada banyak kaedah penulisan menjadikan thesis sarjana atau PhD dibukukan dan sesuai dibaca semua khalayak. Jangan terlalu banyak istilah saintifik. Jangan banyak nota kaki, orang penat membacanya. Banyak yang dipelajari tadi. Sangat berpuas hati, apabila berjumpa penulis buku yang biasa saya baca karyanya.

Lagi? Bahasanya perlu mudah, tidak meleret-leret. Kebijaksanaan penulis sangat dituntut. Walaupun buku tersebut adalah buku akademik, tetapi penerbit harus menilainya samada sesuai atau tidak untuk diterbitkan. kantung syarikat juga harus difikirkan. Modalnya banyak juga.

InsyaAllah, ada satu hari lagi berguru dengan Dr Roosfa. Banyak isu lagi yang harus diperkatakan. Apa yang penting, bateri minda saya sudah separuh di charge. Moga terus gemerlapan sinarnya

Ruzain Syukur Mansor
IGB 100059

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: