Apa khabar 2012?

2011 selamat melabuhkan tirai. 2012 baru saja muncul.

Akademipenulisbebas mengucapkan selamat menyambut tahun baru kepada saudara saudari sidang pembaca yang dihormati. Terima kasih kerana sudi menjadi peneman di kala suka dan duka.

Bagi blog ini, catatan dan komen di site stat menjadi saksi samada ia memberikan sumbangan atau tidak. Dalam banyak-banyak entry, catatan mengenai panduan temuduga guru j-QAF mendapat komen dan lawatan tertinggi. Pernah pada 5 Disember 2011, catatan ini dilawati sebanyak 251 kali dalam satu hari. Moga-moga ia menjadi pencetus semangat teman-teman untuk menceburi dunia pendidikan.

Menarik juga apabila menerima komen daripada para ‘pengunjung’. Saya bersifat terbuka. Penulis harus menerima kritikan dengan positif. Ini antara komen terbaik yang pernah saya terima baru-baru ini:

“Saya pelik enta ni….mungkin macmni cara enta meluahkan isi hati (melalui tulisan)..maksud saya enta macam suka expose “sesuatu yang enta rasa hebat/mencabar ” pada diri enta dengan niat yang baik. bolehkan ada ramai pengikut melalui tulisan trvelog macam ni…??? atau enta kena submit or tulis satu perkara yang popular…baru enta ada pengikut… (iklas; ex uia ijat)”

Saya terkedu juga buat beberapa hari. Tetapi apabila mengenangkan sebaliknya, saya harus ucapkan terima kasih kepada pengunjung tersebut. Rasanya ianya suatu komen yang ikhlas.

Setiap pemilik blog memiliki objektif penulisannya tersendiri. Blog itu diasaskan atas sebab dan prinsip tersendiri. Ia mungkin disukai ramai atau sebaliknya. Saya memilih untuk mengekalkan catatan travelog penulisan kerana ianya diwujudkan memang untuk dijadikan wadah catatan kisah suka duka seorang penulis bebas. Mohon dijauhkan hati ini daripada sifat ujub dan takabbur. Tiada langsung soal expose diri atau sebaliknya. Blog Kehidupan Ringkas Tapi Signifikan milik Prof Kamil mempunyai ramai pengikut walaupun hanya membentangkan kisah travelog biasa-biasa tetapi sangat menyentuh hati.

Penulis bebas seperti saya tiada ruang penerbitan yang luas kerana tidak memiliki rumah penerbitan sendiri. Lantas blog serba kekurangan ini menjadi tapak untuk menghimpun suka duka seorang penulis. Ruang ini suatu ruang bebas tetapi penuh kawalan. Al-hamdulillah setakat ini ianya bukan wadah untuk memburuk-burukkan mana-mana pihak. Hakikat sebenarnya kehidupan kita ini harus ditulis. Ini skrip kehidupan yang adakalanya memberikan motivasi di kala hati berduka lara. Alangkah ruginya andainya catatan sisi hitam putih hidup kita ini tidak ditulis. Akhirnya ia hilang entah ke mana. Jadi kesimpulan bagi perenggan ini : lebih baik ada daripada tiada. Persoalan orang suka, alhamdulillah, ada yang tidak suka pun terima kasih diucapkan.

Ini juga bukan samada punya pengikut atau tidak. Setakat ini blog akademipenulisbebas tidak bersifat komersil. 1 klik 1 sen. Ia dipertahankan setakat ini bukan untuk mencari keuntungan. Jadi persoalan ada pengikut atau tidak bukanlah suatu isu yang besar. Dikata orang menulis atas sebab kepuasan. Samada dibaca atau tidak, bukanlah isu pokoknya. Berlainan dengan menulis buku. Buku yang kita tulis untuk diterbitkan penerbit harus ‘mampu’ dibeli pembaca. Penerbit akan sakit mata jika buku yang kita tulis tidak laku di pasaran. Menulis di blog dan buku punya perbezaan.

Lantas, apa khabar 2012? Dikata ramai orang, tahun ini antara tahun yang sangat kompetitif dengan hamburan pelbagai isu. Moga blog akademipenulisbebas ini bertambah matang selaras dengan kematangan penulisnya. Moga isunya lebih menyeluruh dan mampu menyumbang sesuatu kepada korpus ilmu. Namun gaya santai akan dikekalkan. Ini bukan suatu blog ilmiah. Jika ilmiah, medannya bukan di sini. Medannya di dalam jurnal.

Terima kasih semua. terima kasih diri. terima kasih Allah atas cuarahan idea daripadaMu.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: