RESENSI BUKU PANDUAN MENULIS NOVEL TEKNIK SURAH YUSUF

Saya menulis resensi buku Panduan Menulis Novel Teknik Surah Yusuf karya Puan Ainon Mohd ini dengan perasaan yang pelbagai. beliau merupakan sifu PTS dan mengasaskan sendiri kaedah ini berdasarkan kajian beliau sendiri. Buku ini saya baca sebagai persediaan untuk menulis novel remaja dakwah. Ia sedang diusahakan.

Membacanya seolah-olah membaca sebuah manual. Sangat praktikal bagi menghasilkan novel Islami yang disukai ramai dan Syariah Compliant. Ia juga adaptasi daripada penceritaan yang indah melalui kisah Nabi Yusuf alaihissalam. Terpulanglah kepada pembacanya. Apa yang penting ia suatu kaedah. tidak lebih daripada itu. Dibaca sebagai bukan kitab tafsir sebagaimana andaian sesetengah pihak. Bagi pengkritik yang negatif, mereka melihat teknik ini menghasilkan karya picisan , lihat catatan di http://pbaru.blogspot.com/2011/12/comic-relief-dalam-teknik-surah-yusuf.html

Puan Ainon tidak pula menjawab kritikan keras penulis blog tersebut. Tetapi jika saya diberi pilihan untuk menjawab kritikan tersebut, akan saya katakan, sekurang-kurangnya Puan Ainon sudah menjalankan inisiatifnya, Tuan bagaimana? sudah adakah mana-mana kaedah menulis novel yang tuan pernah cadangkan? jangan hanya pandai mengkritik, tetapi diri sendiri masih tidak buat apa-apa.

Agak sukar mencari titik keserasian dalam mencetuskan kaedah terbaik menghasilkan novel Islami yang baik malah tidak melanggar syariah. Puan Ainon dalam buku ini mencadangkan ciri-ciri berikut:

-Mengandungi kisah-kisah benar yang indah
-Tiada babak dating dan pergaulan bebas lelaki & perempuan bukan mahram
-Banyak dialog
-Banyak watak
-Tempoh penceritaan yang panjang
-Bahasa Melayu Tinggi
-Tiada babak asmara
-Tiada gambaran tubuh watak
-Watak utamanya berjaya.

Dan banyak lagi. Anda perlu dapatkan buku ini di pasaran dan jangan lupa untuk menghadiri kursus penulisan anjuran Puan Ainon Mohd untuk maklumat lanjut.

Tidak syak lagi, ia sebuah manual penulisan novel yang menggarap kaedah dan teknik penulisan yang mudah serta praktikal. Aspek teknikal penulisan novel seperti plot, tema, gaya penulisan digarap dengan baik.

Bukan untuk mengampu, secara ikhlas saya katakan bahawa ini antara buku yang boleh manjadi panduan untuk menulis novel yang kelak boleh difilemkan. Mengapa difilemkan? Supaya nilai-nilai murni di dalam novel dapat disebarluaskan. Sambil menulis , boleh juga berdakwah.

Jadi, dapatkan di pasaran. Karya Puan Ainon Mohd terbitan rumah penerbitannya sendiri PTS Publication & Distributors ini lahir dariapda kajian mendalam dan didasari minat suka untuk berkongsi ilmu. Tema daripada pembaca menjadi penulis ini terbukti melahirkan karya yang indah dan evergreen.

Diulas oleh: Ruzain Syukur b Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: