CATATAN SARJANA: TAMAT 1 BAB

Tamat 1 bab? apa yang tamat?

Tamat 1 bab untuk kursus sarjana yang saya ikuti di Universiti Malaya. Saat keluar daripada dewan peperiksaan tadi tiba-tiba saja minda terbayangkan saat tamat kursus Matrikulasi di UIAM lewat 1999.

Mungkin kerana ia penamat suatu proses pembelajaran tetapi bermulanya sebuah lagi episod. Episod penulisan ilmiah yang pasti sangat mencabar.

Tidak sukar sebenarnya menamatkan kerja kursus bagi bagi program sarjana. Ini saya lakukan buat kali ke 2. kali pertama tahun 2005, tidak kesampaian. Percubaan kali ke 3 disusun. Kali ini agar tamat dalam masa setahun.

Kita adalah apa yang kita fikirkan. Itu antara kata-kata semangat yang sentiasa saya sematkan di minda anak-anak murid saya di sekolah. Tetapi kata-kata tidak semudah melaksanakannya.

Namun, tidak ada apa yang mustahil sekiranya minda kita ini sentiasa berkata-kata. InsyaAllah boleh.

Lantas, penyelidikan dalam mencapai tahap kesarjanaan sangat jauh bezanya berbanding penulisan buku dan artikel majalah. Disiplin diperlukan sangat tinggi. Komitmen yang dituntut memerlukan pengorbanan,

Apapun, hari ini secara rasminya akan dimulakan proses penyelidikan. Rahsia berdakwah menggunakan multimedia akan disingkap. Moga-moga idea inovasi untuk dakwah akan menjadikan ianya suatu usaha yang dapat menarik khalayak, insyaAllah.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: