BEDAH BUKU@SKTM

Peristiwa bedah buku ini pernah saya mimpikan malahimpikan beberapa ketika dahulu.

“Ustaz, mohon mulakan slot pertama Bedah Buku di perhimpunan pagi Isnin nanti!” pelawa Puan Sharifah, guru Pusat Sumber sekolah tempohari.

Peluang yang sangat bagus.

Lantas saya memilih untuk membedah buku Motivasi 5A UPSR terbitan PTS Profesional. Karya ini hasil buah tangan Tuan Zulkifli Ismail, Tuan Mat Daus Osman dan Tuan Taufik Abdul Rahim.

Ada elemen motivasi yang ‘menggigit jiwa’. Maaf saya berkata begitu memandangkan ia bagaikan menggamit perasaan ingin kembali menebus kembali kegagalan lama. Tetapi UPSR bukan satu-satunya medan untuk menempa kejayaan. Ia permulaan kepada satu perjalanan yang sangat panjang.

Saya katakan kepada anak-anak murid saya tadi betapa buku ini punya keistimewaan. Ia gabungan elemen motivasi dan tekbnik belajar. Di celah-celah bingkisan motivasi ada kisah-kisah inspirasi yang memberikan semangat.

Membacanya bagaikan sedang mengikuti program motivasi Teknik Belajar 3 hari 2 Malam. Antara yang dimuatkan dalam buku ini adalah:

Teknik Membuat Nota

Pengurusan Masa

Cara Belajar Berkesan

Kemahiran Belajar

Teknik lulus 5A UPSR

Apa yang lebih penting, murid-murid saya telah didedahkan dengan suatu lagi bingkisan ilmu yang sangat menarik. Sesi bedah buku ini kelihatan baru kepada anak sekecil 7-12 tahun, tetapi sangat bermakna kepada para pencinta buku. Bedah buku adalah suatu peluang untuk pencinta buku berkongsi kegembiraan menitipkan mutiara minda buat khlayak.

“Ringkas, padat dan menarik” komen seorang teman sebentar tadi.

Moga-moga siri Bedah Buku akan terus subur untuk tujuan galakan membaca. Sesudah membaca, ia perlu dikongsi bersama.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: