E-BACA EDISI MAC 2012 YANG ISTIMEWA

Assalamualaikum
Salam Pernulisan. Kali ini percubaan menulis daripada Anggerik Terrace Coffee House. Coffee House di tepi jalan yang sangat nyaman. Sambil minum-minum sambil menulis.

Perkenalan dengan e-Baca secara serius dimulakan pada Februari apabila wartawan dan jurufoto majalah tersebut mengunjungi sekolah saya untuk mengutip kisah kejayaan murid dan sekolah tersebut.
Hasilnya? Anak murid saya Hafiz Khuzaimi tahun 6 Amanah dipilih sebagai penghias kaver. Bangga juga rasanya . Hafiz merupakan antara murid yang berjaya mengumpul tabungan hampir RM3000. Wau? Banyak tu. Bagus kan!

Dan, Hafiz juga merupakan salah seorang daripada ahli Pasukan Dikir Barat Bahasa Arab j-QAF sekolah yang telah muncul Naib Johan Peringkat Negeri Selangor tahun lepas.

“Jangan iri hati dengan kejayaan kawan-kawan. Kita harus ucapkan tahniah kepada Hafiz kerana menaikkan nama sekolah. Cerita Hafiz akan dibaca oleh seluruh pembaca di Malaysia” itu nasihat saya merangkap kata-kata motivasi kepada teman-teman Hafiz yang sebenarnya kagum dengan kejayaan tersebut.

Selebihnya, ia mengajar saya bagaimana membantu tugas editorial majalah menyiapkan bahan terbitan bulanan. Lebih mudah sekiranya lengkap kita bekalkan wartawan dengan maklumat yang diingini. Barulah kita ada peluang untuk memiliki jumlah halaman coverage yang lebih banyak.

Ia suatu pengalaman baru. Membantu wartawan dan editorial untuk mempromosikan program sekolah sangat memberikan peluang kepada saya lebih mengenali dunia kewartawanan.

Kewartawanan memang memerlukan pengalaman dan keberanian. Saya terkesan dengan bingkisan itu.

p/s : like fb e-baca untuk perkembangan terkini.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: