BRANDING DALAM PENULISAN

Dalam sibuk berbengkel, saya sempat dikunjungi oleh seorang pakar branding buku mengenai penjenamaan buku pertama saya itu. Apabila difikirkan ia penting untuk memberikan nafas baru kepada buku tersebut. Pasarannya akan lebih luas. malah, ini peluang untuk menambah idea-idea baru kepada buku sedia ada.

Jadi, ia akan berubah 360 darjah bagi memberikan nafas baru dengan sasaran pembaca yang lebih luas. Daripada pembaca di kalangan AJK Masjid kini sesuai diaplikasi oleh semua guru. Ia suatu panduan buat guru memperkasakan kelab dan persatuan di sekolah.

Penjenamaan buku ini juga nampaknya penting bagi merencana semula strategi pemasaran. Menurut pakar tersebut, pelan pemasaran perlu dirancang seawal kertas cadangan buku dihantar kepada penerbit. Bukan setakat buku, malah ada video promo di Youtube. Perlu ada pakej modul bengkel dan latihan di sekolah. Edaran ke sekolah-sekolah malah ada diskaun kepada pembeli bertuah.

Dengan penuh yakin, saya dengan ini melantik konsultan penjenamaan buku untuk menjenamakan semula buku Tip Urus Kelab Remaja Masjid menjadi Tip Perkasa Kelab dan Persatruan Sekolah. Nantikan ya tuan-puan hasilnya.

Ruzain Syukur Mansor

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: