INI BARU BERGURU NAMANYA

Hidup ini perlu berguru. Saya selalu berpesan kepada rakan dan teman “Jika mahu cepat berjaya, cari orang yang sudah berjaya, tiru jalan dan jejaknya ke puncak jaya”.

Itulah yang saya dan teman-teman Pengkarya Guru Majlis Buku Kebangsaan sedang usahakan. Bersama mentor-mentor penulisan yang hebat-hebat kami mengutip mutiara ilmu mengenai penulisan. Secara khususnya, terima kasih Puan Fatimah , mantan editor kanan Bahagian buku Kanak-kanak Dewan Bahasa Pustaka. Perwatakannya lembut dan mudah didekati. Tetapi awas. Katanya ” Editor ini boleh mencincang manuskrip penulis”

Untuk berjaya menjadi penulis hebat, bergurulah dengan editor yang hebat. Kerana editor memahami kehendak pasaran. Ilmu penerbitannya tinggi.Karya ditolak, diubah dan dicincang selumat-lumatnya itu perkara biasa bagi penulis muda. Jangan berputus asa, cuba baiki dan hantar sekali lagi sehingga editor berpuas hati.

Berbicara dengan Pengarah Majlis Buku Kebangsaan tengahari tadi sangat memberikan inspirasi.

Kata beliau ” Perlu ada hubungan dua hala apabila mula menulis iaitu penulis dan pembaca. Pembaca adalah khalayak. Jika buku kanak-kanak, pembaca adalah pelajar di sekolah. jadi, perlu ada kesinambungan dalam melahirkan bakat penulis pelapis”

Malam sebelumnya beliau mengungkapkan kata-kata yang sangat indah “1 langkahan kecil bagi seorang kerdil bersamaan dengan 1 lompatan saujana gergasi”

Bermakna usaha yang kecil sebenarnya tetap memberi sumbangan. 1 buku yang dihasilkan oleh setiap guru yang menyertai Program Pembangunan Pengkarya Guru Majlis Buku Kebangsaan akan tetap menyumbang kepada pertambahan jumlah buku negara. Jumlah buku juga menjadi indikator pencapaian negara maju. Lantas sumbangan menghasilkan buku ini suatu yang sangat besar ertinya.

Ada 3 siri lagi yang perlu ditempuhi. Perjumpaan seterusnya awal Mei dengan pertembungan hebat pastinya Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur. Moga kumpulan 100++ penulis tersebut akan kental semangatnya. Bayangkan ada penulis yang sanggup terbang daripada Sarawak dengan menggunakan DUIT POKET SENDIRI. Saya ulangi DENGAN DUIT POKET SENDIRI. Bukan calang-calang semangat yang ditunjukkan oleh mereka demi menyahut seruan menerbitkan buku untuk negara. Syabas dan moga bertemu di atas pentas pelancaran buku Bologna Itali nanti.

Ruzain Syukur Mansor
Peserta
Program Pengkarya Guru
Majlis Buku Kebangsaan Malaysia

Advertisement

2 Responses to INI BARU BERGURU NAMANYA

  1. Ummu Khaulah says:

    Betul cikgu, saya kagumi semangat mereka. Semoga 100++ peserta ini kekal sehingga ke akhir siri šŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: