KUASA MOTIVASI FOKUS: AURA FOKUS

Image

Segala-galanya perlukan fokus. Hidup caca marba akan menghasilkan satu lagi kegagalan. Mengejar semua benda akan tidak membawa kita ke mana. Lantas belajar untuk fokus dan terus bertindak dengan efektif.

 

Saya punya seorang teman. Beliau seorang penulis prolifik yang terkenal. Sahrulazmi Sidek namanya. Beliau sudah menulis 17 buah buku agama, motivasi dan produk terbarunya motivasi sirah. Beliau ada petua dalam memastikan dirinya terus istiqamah menulis. Beliau akan memastikan sehari beliau menulis sekurang-kurangnya 10 muka surat. Jika tak cukup hari ini 10 mukasurat, esok qadha jadi 20 muka surat. Inilah kuasa konsisten dalam penulisan.

 

Saya memilih untuk FOKUS pada tahun 2012. April menjadi titik permulaan. Bertugas di tempat baru yang penuh dengan cabaran. jauh laebih sibuk berbanding di tempat lama. Atas nama cabaran dan pengalaman, saya amenyahut cabaran tersebut.

 

Alhamdulillah, jika sebelum ini, dalam sebulan hanya sekitar 5-7 entry sahaja berjaya dimuatkan ke dalam blog ini. Tetapi sejak mula fokus April 2012, sehingga 15 April sahaja, sudah ada 8 entry dimuatkan. InsyaAllah ia akan lebih menjelang akhir bulan ini. Moga-moga Allah membantu.

Mengapa ia penting? ia sangat berkait rapat dengan fokus dan mengapa kita menulis. Dengan kuasa tagging dan kategories saya sudah dapat menjangkakan sekurang-kurang 3 buku akan lahir daripada adaptasi entry di dalam blog akademi penulis bebas ini. Antaranya Travelog Penulis Bebas, Catatan Sarjana dan Kuasa Motivasi Fokus. Apabila objektif penulisan dilihat dengan jelas, momentum pena akan terus terserlah.

 

Fokus pada majalah? saya hampir sahaja putus asa untuk menulis di majalah apabila majalah sebuah institusi dakwah yang biasa menerima artikel saya hanya mampu menerbitkan 2 siri keluarannya pada tahun lepas. Tetapi fokus memberikan saya tenaga untuk menerokai pasaran baru. Al-hamdulillah diketemukan dengan editor e-Baca dan Muslim Teen yang memerlukan sumbangan artikel saya sepanjang tahun. Rahsianya? Tahu fokus bulanan majalah tersebut. Kuasanya masih kepada F.O.K.U.S. Menulis di majalah memerlukan kita tahu apakah dia fokus atau tema bulanannnya. Ini memudahkan editor memilih karya tanpa banyak melalukan pengubahsuaian.

 

Cukup dahulu kerana bagi penulis, fokusnya adalah mindanya. Minda yang sihat pasti perlukan rehat secukupnya. Moga ketemu lagi dalam siri motivasi fokus yang lain. Wassalam

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: