Bagaikan 1 jasad : Cubit paha kanan, paha kiri terasa sakit

BAGAIKAN SATU JASAD
CUBIT PAHA KANAN, PAHA KIRI TERASA SAKIT

Rasulullah s.a.w. bersabda:

Ertinya: Daripada Abu Musa al-Asy’ari r.a., Nabi s.a.w. bersabda : Sesungguhnya seorang mukmin kepada mukmin yang lain adalah seperti satu binaan, sebahagiannya menyokong sebahagian yang lain.”-Riwayat al-Bukhari dan Muslim

Dalam satu peribahasa melayu pernah menyatakan bahawa cubit paha kanan, paha kiri terasa sakit. Itu suatu pernyataan untuk menggambarkan betapa akrabnya sebuah hubungan. Saling melengkapi antara satu sama lain. Senang sama diharungi. Susah sama pula dilalui. Bagaikan ketika kita ini sakit gigi dan senak perut, maka seluruh badan akan terasa ngilu dan senaknya.

Sebagai muslim, kita ini bersaudara. Siapa pun kita, masih dari rumpun yang sama. Sama-sama mengejar keredhaan Ilahi. Lantas harusnya saling sokong-menyokong. Mana yang miskin dibantu. Mana yang papa diberi kudrat. Bagi yang kaya , tidak lupa tanggungjawabnya kepada yang susah.

Di dalam hidup berkerjaya, kita masih perlu berpegang kepada konsep ‘bagaikan satu jasad’. Adakalanya sahabat dan teman sekerja punya tanggungjawab mahupun tugasan yang harus dibantu. Tidak kira kita bertugas di Kementerian, jabatan mahupun di sekolah. Istimewanya kita ini, apabila dianugerahi Allah sedikit kelapangan dan kemampuan. Apatah lagi kita ini punya kemahiran pelbagai. Maka itu mungkin jalan kepada kita beroleh pahala. Lantas, jangan kita terlalu berkira untuk membantu teman yang lain.

Ingatlah, setinggi mana pun jawatan dan pangkat kita, akhirnya nanti hanya kain kapan putih yang akan membaluti diri. Tiada istimewanya kita di sisi Allah berbanding yang lain melainkan ketaqwaan yang dimiliki. Allah berfirman di dalam al-Qur’an berbunyi:

“Maksudnya:Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa – bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.” -al-Hujurat : 13

Lantas, atas dasar itu, mari kita buang rasa ego dan berkira di dalam tugas. Mari bertindak cara Rasulullah s.a.w. mengajar kita. Lihat sahaja keakraban sahabat baginda s.a.w. yang sangat ikhlas dan saling bantu membantu sahabatnya yang lain. Keihlasan sahabat nabi s.a.w. Abu Bakar r.a. yang menginfakkan hartanya buat memtarabatkan Islam di muka bumi. Lihat juga bagaimana golongan Ansar dan Mujahirin yang saling lengkap melengkapi. Apakah tidak cukup untuk kita gambarkan kesatuan hati-hati mereka? Mereka boleh sahaja mengatakan “aku daripada golongan bangsawan, sedangkan dirimu berbangsa badwi”. Tetapi ketaqwaan yang dibina menjadi bagaikan suatu binaan batu-bata yang sangat kuat menyatukan hati mereka.

Maka benarlah pesanan Baginda s.a.w. dalam hadisnya yang berbunyi:
Ertinya: Daripada Nu’man bin Basyir r.a., Nabi s.a.w. bersabda: Kemesraan, kasih sayang, dan saling berbelas, kasihan antara orang mukmin diibaratkan seperti satu jasad; apabila satu anggota mengadu kesakitan seluruh jasad akan turut serta berjaga malam dan merasa panas dan gusar.-Riwayat al-Bukhari dan Muslim.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: