KEMBARA MENCARI ASAL

Detiknya sangat hampir. Perjalanan dari Shah Alam menuju ke zaman persekolahan sangat mengujakan. Di Pekan ini abah sempat bermotosikal dari kampung semata-mata ingin menjenguk anaknya di SMA Izzuddin Shah. Di Pekan ini juga banyak terlakarnya sejarah seorang anak kampung mencari ilmu

Di hadapan kawasan ini, kami warga SIS berhimpun menasyidkan lagu asmaul husna dan lagu sekolah ilal ghatul quswa. Bagaikan baru semalam ia belalu.

Dewan Tan Sri Ghazali Jawi, memori indah. Lahirnya ilmuwan di sini. P/S: saya terlepas untuk naik pentas pada Majlis Penyampaian Anugerah Pelajar Cemerlang SPm 1997 di sini hanya kerana ….

Mohd Naim Dawam dahulunya kawan sepermainan , kelas 5Pi 1 menjadi tempat kami sama-sama menuntut ilmu. Saya ke UIAM Kusza, beliau ke Kusza juga. Kami bertemu di sana. Saya ke UIAM Gombak,beliau ke al-Azhar Mesir. Akhirnya di bumi Izzuddin ini, Ustaz Naim kembali menabur bakti. Seronoknya beremu kawan lama. Ustaz Naim kini berdarah manis, bukan sebab beliau mengidap penyakit kencing manis, tetapi beliau akan menamatkan zaman bujang pada 3 Jun ini.

Cikgu Dasuki..Warga Izzuddinian sebaya dengan saya pasti mengenali beliau. Tahun ini adalah tahun ke 30+ beliau berkhidmat di sini. Sangat berdedikasi dan tegas. Ketua Warden tugasnya ketika saya di sini dahulu. Masih maintain

Ustaz yusof , guru Syariah dan al-Qur’an sunnah. Seronok dapat bertemu kembali

Buminya masih hijau. Walau sudah lama ditinggal, memori taman permainan mengubat lelah sangat sukar dilupakan.

Bumi ini pernah subur dan terus subur buat menghasilkan para daie. telah lahir hasil didikan guru-gurunya para doktor, guru, usahawan, peguam hebat dan terkemuka.

Akan terus djejaki para guru dan teman yang pernah dan masih setia di bumi yang indah ini. Al-fatihah buat teman dan guru kami yang pergi dahulu meninggalkan kami.

SMA Izzuddin Shah. Akan terus ku kenang. Terima kasih cikgu. terima kasih rakan.

Advertisement

One Response to KEMBARA MENCARI ASAL

  1. zakry says:

    Terima Kasih warga pendidik generasi SIS terdahulu dan kini, tetap gigih menabur bakti dan mencurah ilmu, dulu, kini & selamanya……AlhamduLillah syukur…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: