Membaca Impian

Image

Ruzain Syukur,

Selamat Mengembara-Nisah Haron

Itu catatan daripada penulis buku Kembara Sastera Nisah Haron-United Kingdom dan Dublin. Saya kira sangat bertuah kerana berjaya menjejaki penulis ini ketika beliau melaksanakan bedah bukunya yang sangat unik ini di Pesta Buku Antarabangsa  2012 .

Ironinya, setahun sudah buku ini saya miliki, Mei 2013, ia berjaya saya khatamkan. Ia melalui beberapa proses yang panjang termasuk pernah ‘hilang’ daripada simpanan.

Sebetulnya saya peminat tegar buku-buku travelog. Apatah lagi buku-buku travelog perjalanan penulis ke kota London. Mengapa? Kerana saya juga punya impian yang sama, untuk menjejaki bumi London. Kalau boleh biarlah dengan tajaan penuh. Ditanggung penuh. Baru berbaloi! Ada yang mahu sponsor?

Buku Kembara Sastera Nisah Haron ini saya sifatkan sebagai catatan seorang pencinta buku. Masakan tidak, terlalu banyak diulang-ulang catatan menjejaki kedai buku dan muzium buku sepanjang pengembaraan solonya itu. Ia bukan pengembaraan mencari kasut dan jam import berjenama unggul dunia, tetapi sebuah perjalanan melunaskan impian menjejaki mekarnya kesusasteraan di bumi Inggeris.

Berbekalkan kamera, buku nota dan laptop disertai semangat yang dibayangi kecintaan terhadap buku dan sastera, Puan Nisah Haron berjaya menggarap keindahan kota yang dilawati. Sangat indah sekali kerana ia tidak membesarkan budaya barat yang kelihatan membarah, tetapi sangat konsisten mengupas keindahan ilmu dan buku serta keunikan toko buku yang dilawatinya.

Sangat menarik, catatan ikhlasnya diselitkan dengan frasa indah..di saat keseorangan , pastinya Allah dirasakan sangat rapat dan sumber utama untuk meminta pertolongan. Ia punya ibrah pelbagai khusus bagi yang berfikir. Berjalan, mengembara itu punya ruang dan peluang untuk mena’kul di balik hikmah kejadian manusia dan alam sekeliling. Lantas kembara sebegini langsung mendekatkan diri dengan pencipta.

Ia persoalan membuka minda. Walau kota  yang dilawati pernah melahirkan bangsa penjajah tanah Melayu, tetapi ia bukan suatu penghalang untuk ianya dilawati atas dasar mengutip butiran mutiara ilmu dan hikmah. Syabas Puan Nisah. Teruslah mengembara, catatlah ia agar menjadi penguat semangat buat pembaca mencapai cita.

Ia saya sifatkan sebagai karya yang tidak rugi untuk dibaca. Pada saya ia ibarat seperti membaca sebuah impian yang entahkan bila akan menjadi kenyataan. Selamat membaca buku ini.

Ruzain Syukur b Mansor

 

Advertisement

3 Responses to Membaca Impian

  1. Assalamualaikum,
    Saya hampir menyiapkan manuskrip sebuah travelog berkaitan perjalanan di Bumi Australia semasa 4 tahun mengikuti pengajian PhD, diselitkan panduan, penemuan2 dan sistem nilai masyarakat di sana disamping kehidupan sebagai seorang pelajar.

    Bagaiamanakah saya boleh menerbitkannya? T. Kasih dan harap dapat maklumbalas dari Tuan

  2. Hi, all is going well here and ofcourse every one is sharing facts, that’s actually fine, keep up writing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: